У Полтаві відкрили меморіальну бібліотеку Олеся Ульяненка

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка створено Меморіальну бібліотеку Олеся Ульяненка (1962–2010). Її основу склали прижиттєві видання книжок письменника, які передав у Полтаву його друг, кінорежисер Мирослав Слабошпицький. На пропозицію М. Слабошпицького відгукнувся ректор Полтавського педуніверситету Микола Степаненко. Він доручив бібліотеці вишу створити на абонементі художньої літератури меморіальний фонд творів О. Ульяненка, а також книжок про нього.

– Особливу цінність книгозбірні ПНПУ імені В.Г. Короленка становлять меморіальні фонди. Цьогоріч їх поповнив доробок письменника-полтавця Олеся Ульяненка. Інтерес до цього майстра слова великий, особливо серед молоді, – говорить професор Степаненко. – Його художня спадщина стоїть осібно в сучасній українській літературі, а отже, потребує прискіпливого дослідника. Сподіваюся, що з-поміж науковців-літературознавців, які аналізуватимуть набуток Ульяненка, будуть і випускники Полтавського педагогічного, де його творчість уже давно вивчають.

 

ДОВІДКА: Олесь Ульяненко – лауреат Малої Державної премії України імені Тараса Шевченка 1997 р. (за роман «Сталінка») та премій «Благовіст» і «Сучасність» Один з найбільших пострадянських письменників України. Народився у м. Хоролі на Полтавщині. Помер 17 серпня 2010 р. в Києві у власній квартирі, за офіційною версією, від серцевої недостатності, проте люди з близького оточення, вважають смерть О. Ульяненка загадковою і підозрілою. Він – перший і останній на сьогодні автор, твори якого офіційно заборонялися до розповсюдження в Україні – під загрозою тюремного ув’язнення за кримінальною статтею «Поширення порнографії», що передбачала санкцію до трьох років позбавлення волі. Це трапилося, коли у 2008 р. Національна експерта комісія з питань захисту суспільної моралі визнала порнографічним роман «Жінка його мрії». О. Ульяненко – перший український письменник, який відстоював право на свободу творчості у суді та відстояв це право. На його захист виступала українська інтелігенція, російський ПЕН-центр. Цей інцидент включено до звіту про порушення прав людини Державного департаменту США за 2008 р. Суд завершився мировою угодою і книгу «Жінка його мрії» було перевидано. Після підписання мирової угоди О. Ульяненко прожив ще вісім місяців.

Він – автор 20 романів, а також численних оповідань, есеїв, кіносценаріїв. Твори літератора перекладені англійською, німецькою, чеською та іншими мовами. Його книги є в бібліотеках Австралії, Німеччини, США, Чехії, Швеції та інших країн.