Україні потрібен ефективний механізм розслідування катувань зі сторони міліції

«Безкарність – найбільше заохочення для злочину»

 Цицерон

УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ЕФЕКТИВНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗСЛІДУВАННЯ КАТУВАНЬ ЗІ СТОРОНИ МІЛІЦІЇ – ПРАВОЗАХИСНИКИ

ПРЕС-РЕЛІЗ

26 червня 2012 року, в Міжнародний день в підтримку жертв катувань, правозахисники з Amnesty International в Україні, Української Гельсінської Спілки з прав людини, Харківської правозахисної групи, Фундації регіональних ініціатив та Центру інформації про права людини провели всеукраїнську акцію-виставу, в якій візуально продемонстрували необхідність створення системи належного розслідування численних випадків катувань в Україні.

Акція одночасно пройшла Києві, Луганську, Харкові, Чернігові та Запоріжжі.

Застосування катувань є грубим порушенням прав людини і суворо засуджується міжнародним правом, зокрема, Загальною декларацією прав людини, яка у статті 5 передбачає, що “ніхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність, поводження і покарання”.

Катування і жорстоке поводження в міліції в Україні набули системності, про що правозахисники неодноразово звітували в своїх доповідях, що є універсальними документами і використовуються національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні.

Більше того, спостерігається збільшення випадків порушень прав людини зі сторони міліції. Якщо за даними соціологічних досліджень, які щороку проводить Харківський інститут соціальних досліджень спільно з Харківською правозахисною групою, в 2010 році жертвами незаконного насилля тільки в міліції стали 780-790 тисяч українців, то в 2011 році ця цифра зросла майже до 1 млн. українців.

Цим порушенням сприяє культура безкарності правоохоронців в Україні. На скарги, які базуються на добре обґрунтованих звинуваченнях у серйозних порушеннях прав людини, часто дають стандартну відповідь щодо «відсутності складу злочину». Єдиним органом, уповноваженим законодавством України на проведення розслідування скарг на погане поводження з боку правоохоронців, є прокуратура. Однак прокуратура не спроможна провести ефективне розслідування таких скарг через свою подвійну відповідальність: з одного боку вона відповідає за перевірку законності дій міліції, а з іншого – підтримує обвинувачення у суді, а відтак, має тісні операційні зв’язки з працівниками міліції.

Європейський суд з прав людини в своєму рішенні Каверзін проти України зазначив, що тортури і відсутність ефективного розслідування фактів катувань з боку прокуратури є системною проблемою для України.

Під час акції правозахисники закликали Президента України негайно розпочати процес створення незалежного орган для розслідування випадків порушення прав людини з боку правоохоронців.