Відкритий лист на захист української мови

Українці, захистімо рідну мову! ZAXID.NET ініціює збір підписів, щоб не допустити прийняття антиукраїнського законопроекту Ківалова-Колесніченка. Якщо Ви розділяєте нашу думку, підпишіться під цим листом, вказавши своє прізвище, ім’я, рід занять та населений пункт. Ми надішлемо його Президентові України та Голові Верховної Ради України напередодні другого читання. Наша мова – українська!

Президенту України В.Януковичу

Голові Верховної Ради України В.Литвину

Пане Президенте!

Пане Голово Верховної Ради!

Ми, громадяни України, люди різних національностей, віку та професій, об’єднані любов’ю до України і вболіванням за розвиток української мови як єдиної державної, глибоко стурбовані ухваленням парламентом у першому читанні проекту Закону України «Про засади державної мовної політики», поданого народними депутатами України С.Ківаловим та В.Колесніченком.

На наше переконання, цей закон є провокаційним і спрямованим на розкол українського суспільства. Він не вирішує існуючих проблем у мовній сфері, а лише поглиблює їх, штучно провокуючи протистояння між україномовною та російськомовною частинами України.

Російська мова в Україні жодним чином не належить до регіональних, до чого апелюють прихильники законопроекту. Сьогодні російською мовою видається та поширюється абсолютна більшість друкованих видань; забезпечується великий обсяг мовлення телерадіоорганізаціями; нею вільно здійснюється викладання у значній кількості загальноосвітніх та вищих навчальних закладів. Прийняття закону Колесніченка – Ківалова лише посилить і без того панівне становище російської мови в українському інформаційному та освітньо-культурному просторі, натомість фактично прирівнявши українську мову до статусу мови національної меншини, звівши нанівець її державний статус, який закріплений у Конституції України.

Особливо загрозливими виглядають наслідки прийняття зазначеного закону для сфери освіти. Положення про можливість вибору мови навчання за заявами батьків та учнів (студентів), з одного боку, дасть поштовх новим конфліктним ситуаціям в освітній галузі, й, у такий спосіб стимулюватиме екстремістські рухи, що може спричинити дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в низці регіонів. Невже ж саме це, а не стабільність і громадянський мир потрібне сьогодні Україні?

З іншого ж — це ще більше звузить сферу реального використання української мови в навчальній та науковій діяльності, фактично повернувши мовну ситуацію в цій сфері до стану, який існував у ній за часів СРСР. Русифікація освіти — це прицільний постріл у майбутнє нації. За умов зросійщення навчального процесу, держава, по суті, знищує перспективу появи нового покоління громадян незалежної держави, які вільно володітимуть державною мовою й вільно використовуватимуть її в усіх сферах життя. А це вже ставить під сумнів саме існування України як незалежної держави. Адже однією з ключових ознак незалежної держави є вільне й повноцінне функціонування державної мови.

Ми переконані, що законопроект «Про засади державної мовної політики» – це продукт політичних спекуляцій, типовий приклад передвиборчого піару. Проблема “захисту регіональних мов” – надумана. Її педалювання здатне лише відволікти частину суспільства від справді актуальних соціально-економічних проблем.

Сьогодні Україні потрібна зважена і мудра об’єднавча політика, гуртування нації навколо спільних пріоритетів, утвердження національної ідеї як основи державотворення в усіх сферах життя.

Тож закликаємо вас не допустити ухвалення законопроекту Колесніченка – Ківалова і зробити все залежне для унеможливлення силового протистояння у парламенті та у суспільстві навколо такого важливого мовного питання.

Віримо у вашу спроможність у відповідальний для нації час проявити себе справжніми державними лідерами, здатними об’єднати Україну, які ставлять інтереси всього українського суспільства вище за короткочасні міркування “політичної доцільності”.

Сьогодні Україні як повітря потрібні єдність і порозуміння, міцний і сильний патріотичний дух, здатний мобілізувати націю на вирішення найскладніших проблем сьогодення. Тож будьте гідні тих амбітних викликів, які ставить новітній час перед Україною і українцями!

Антиукраїнському законопроекту Колесніченка – Ківалова – ні!

Єдності нації, українській мові та українському духові – так!

Слава Україні! Героям слава!

****

Підписатися під зверненням можна ТУТ

2 Comments

  1. Конституція України Статтею 10 чітко встановлює мовний стан в Україні. Потреби додаткових законів мовної політики в Україні не потрібно. Крапка.

  2. На хворих, що перемогли здоровий глузд не варто ображатися. Чим же вони збираються дурити лохів на президентських виборах???

Comments are closed.