“Дмітрій Добкін,– ето наше всьо!” Тому що він харківський, а не донецький. І ніякий Закон «Про захист персональних даних» нам не указ!

27 червня державна адміністрація Первомайського району Харківської області зібрала представників місцевих організацій політичних на черговий круглий стіл у приміщенні райдержадміністрації, на цей раз приурочений до Дня Конституції. За інформацією, отриманою спостерігачами ОПОРИ, в ході обговорення першого питання порядку денного одним з учасників засідання – Керівником виконавчого комітету міської та районної організації партії «Наша Україна» Оленою Коц було піднято питання порушення передвиборчого законодавства та Закону України «Про захист персональних даних» з боку місцевого керівництва та депутата облради, брата  Голови Харківської облдержадміністрації Дмитра Добкіна, які адресно доставляли та роздавали ветеранам та дітям війни району продуктові набори. У відповідь на звинувачення, Голова райдержадміністрації Віктор Намчук назвав це благодійністю та запропонував всім порадіти за пенсіонерів.

Ще одним симптоматичним моментом круглого столу, організованого Первомайською райдержадміністрацією до Дня Конституції напередодні парламентських перегонів, стала позиція Голови РДА щодо другого питання порядку денного. У відповідь на повідомлення представника КПУ про підготовку та проведення нею невдовзі масово-пропагандистської акції, Віктор Намчук попередив комуністів, що не дозволить їм «баламутити народ».

Але безумовним апогеєм круглого столу виявилася пропозиція Голови Первомайської райради, члена Партії регіонів, Андрія Біди до всіх учасників засідання підписати вже заготовлений Меморандум про підтримку на виборах до Верховної ради по 178 виборчому округу висуванця від Партії регіонів Дмитра Добкіна. Озвучена пропозиція викликала обурене заперечення представників місцевих організацій «Нашої України» та Української народної партії, які зауважили, що мають власне партійне керівництво й саме воно приймає рішення про те, кого партія буде підтримувати під час передвиборчих перегонів.

Тим не менш, Голова райдержадміністрації наполегливо порекомендував опозиційним партіям обговорити кандидатуру Дмитра Добкіна у їхніх місцевих осередках та підтримати її, аргументуючи це необхідністю мати у парламенті харківського представника, а не, наприклад, донецького. Після чого швидко закрив засідання.

У результаті залишився непідписаним Проект спільного рішення круглого столу, розданий райдержадміністрацією перед засіданням. А він, між тим, містить не менш яскраву демонстрацію адмінресурсу, що вживається місцевою владою щодо районних осередків політичних партій. Зокрема, він зобов’язує них інформувати населення про соціальні ініціативи Президента й виключно у позитивному ключі. А також закріплює контроль за виконанням спільного рішення засідання круглого столу представниками районних організацій політичних партій за Головою РДА, таким чином фактично легалізуючи керованість  місцевих осередків всіх партій з боку місцевої влади.

Зрозуміло, що такі дії Первомайської райдержадміністрації є однозначним використанням адміністративних повноважень на користь однієї політичної силу за рахунок всіх інших, що  прямо протирічить  Конституції України, а також ще цілій низці діючих законів, не кажучи вже про міжнародні стандарти невтручання влади у виборчий процес та ведення перевиборчої агітації політичними партіями та суб’єктами.

За коментарями звертайтесь:
Вікторія Шевчук
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Харківській області
067 17 72 655
http://www.opora.org.ua/vybory/article/1524-harkivshchyna-demonstracija-adminresursu-pryurochena-do-dnja-konstytuciji