Харків захищає українську мову: креатив проти маніпуляцій

Харків’янами маніпулювати не можна — таку думку небайдужі громадяни намагалися донести до місцевої влади. Адресанти закликів не почули, і цього разу навіть ніхто не визирнув з вікна облдержадміністації, біля якої 2 липня о 13 годині розпочалася акція проти законопроекту Колесніченка-Ківалова. Висловити свою позицію зібралися близько 50 людей — і молодь, і люди старшого віку.

“В Україні купа проблем: майже нічого не виробляється, малий і середній бізнес зруйновано, влада ледь підтримує гривню виключно траншами МВФ, які нам згодом доведеться віддавати з відсотками. Розумний господар, взявши кредит, отримує з нього прибуток. А у нас отримані гроші витрачаються на власні потреби чиновників або на проекти, частина бюджету яких іде до гаманців можновладців. Проект закону “Про засади державної мовної політики” №9073 вийматиме з наших з вами кишень 17 млрд. грн. щорічно. Ці кошти можна витратити на медицину, освіту, ремонти доріг, під’їздів, ліфтів. Зрештою, на боротьбу з корупцією! Хоча зрозуміло, що влада не буде боротися сама з собою.” – зауважує Євген Пономаренко, учасник акції.

Наголошуючи на витратності впровадження в життя мовного закону, організатори виготовили купюру номіналом 17 млрд. грн. з портретом Вадима Колесніченка — одного з авторів вищезазначеного законопроекту. Під коментарі гучномовця цю поробку продемонстрували учасникам після невеличкого флеш-мобу. Взявшись за руки, присутні вишикувались в лінію, а двоє дівчат у масках Колесніченка та Ківалова бутафорською пилою, зробленою з фольги, “розпилювали суспільство”. “Пила — це законопроект, за допомогою якого нас намагаються роз’єднати, але все це даремно.” – пояснює Дмитро Пилипець, співорганізатор заходу.

Майже всі, хто знайшов час прийти і взяти участь, мали в руках красномовний плакат (наприклад, “Ні — розколу України!”) або гучну дудку і синхронно вигукували один із найпопулярніших на мітингах закликів “Бандитів геть!”.

“Цей законопроект є абсолютно маніпулятивним і штучно вкидається в українське суспільство для його розколу. На сьогоднішню акцію ми намагалися максимально згуртувати небайдуже середовище Харківщини під єдиним державним прапором. І це нам вдалося.” – підкреслює Дмитро.

“5 років тому ми винайняли 450 депутатів на роботу, платимо платню з власних кишень, але замість того, щоб відпрацьовувати нашу довіру, вони займаються виключно політичними маніпуляціями. Сьогодні ми звертаємось до харківських однопартійців тих, хто намагається прийняти це антинародне рішення зі словами — вгамуйте своїх депутатів.” – говорить Вікторія Черевко, учасниця мітингу.

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст