Голова Чернівецької облдержадміністрації поєднав партійне зібрання та засідання колегії ОДА

Ввечері 25 липня 2012 року прес-служба Чернівецької облдержадміністрації розповсюдило серед регіональних засобів масової інформації «агітаційний» прес-реліз Партії регіонів[1]. Формальним приводом стало проведення того дня засідання колегії ОДА. Одним із питанням порядку денного постало обговорення завдання Президента України забезпечити в регіоні умов для чесної та прозорої виборчої кампанії до Верховної Ради України, яке Михайло Папієв отримав під час нещодавньої зустрічі в Криму[2]. Головний посадовець краю окрім запевнень щодо «створення всіх умов для вільного волевиявлення під час парламентських виборів»перейшов до вихваляння Партії регіонів, яку він очолює, та звинуватив опозицію, не навівши конкретних фактів, у використанні брудних політтехнологій.

Наведемо пряму цитату із прес-релізу: «Людям телефонують начебто від імені Партії регіонів, запрошують на міфічні заходи та роздачу продуктів. Хочу публічно підкреслити, що обласна організація Партії регіонів у Чернівецькій області не планує працювати з виборцями через посередництво телефонних технологій, тому такі дзвінки прошу сприймати як політичні провокації проти партії влади. Ми, на відміну від наших опонентів, яким немає що сказати людям, спілкуємося з буковинцями безпосередньо, в режимі живих зустрічей, і саме таким чином успішно вирішуємо проблеми наших краян»Гостроти ситуації додає і той факт, що Голова облдержадміністрації та його підлеглі останнім часом й насправді розвинули активну діяльність щодо відвідин районів Чернівецької області. Та й засідання колегії ОДА Михайло Папієв розпочав зі слів: «… кожен посадовець, чиновник, голова районної адміністрації чи ради, керівник міста чи села повинен стати ближчим до людей, відчувати потреби та проблеми кожного громадянина».

Це вже не перший випадок, коли Голова Чернівецької облдержадміністрації зловживає службовим становищем в партійних інтересах. Так, за повідомленням місцевих ЗМІ Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв під час робочої поїздки 19 липня 2012 року, відкриваючи після капітального ремонту терапевтичне відділення центральної районної лікарні, закликав мешканців села Зелена Кельменецького району голосувати за представників влади на найближчих парламентських виборах[3].

Такі дії щодо поєднання партійної та посадової діяльності суперечать статті 4 Закону України «Про політичні партії в Україні»[4], який вказує, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати їм привілеї, а також сприяти політичним партіям, якщо інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності.

За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Чернівецькій області,
063 628 67 72,

[1] Повний текст прес-релізу розміщений на офіційному сайті Чернівецької облдержадміністрації за посиланням http://oda.cv.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=18677&Itemid=1.

[2] Інформація з сайту Чернівецької облдержадміністрації http://oda.cv.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=18629&Itemid=0.

[3] Першоджерело інформації – http://chernivtsi.comments.ua/news/2012/07/19/115824.html.

[4] Закон України «Про політичні партії» – http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2365-14/print1343201189909900

Джерело