Кібер-залежність

Інтернет-залежність нова хвороба цього століття, яка розповсюджується з жахливою швидкістю і лякає своїми масштабами та наслідками, як епідемія. Інтернет-залежність нова хвороба цього століття, яка

розповсюджується з жахливою швидкістю і лякає своїми масштабами та наслідками, як епідемія.

З історії існування цивілізації нам всім відомі руйнівні наслідки епідемій. І що такого жахливого у тому, що людина залежна від інтернету, якими руйнуваннями це загрожує?

На перший погляд нічого страшного з людиною на фізичному рівні не відбувається, якщо брати в порівнянні з алкогольною чи

наркотичною залежностями. У лікуванні таких важких залежностей інтернет-залежність вітається і використовується, як один із способів зменшення тяги до алкоголю чи наркотику, тобто заміщення руйнівної залежності на менш руйнівну. Але чи так нешкідлива кібер-залежність і чи варто нехтувати вже наявними наслідками цього симптому, і його впливу на людину?

Чи справді залежність від інтернету не завдає шкоди фізичному

стану людини?

Почну з того, що в ортопедії з’явився новий діагноз – синдром

комп’ютерної миші або синдром зап’ястного каналу, як професійне захворювання комп’ютерників. Відбувається порушення роботи рук, плечей, шиї і спини через тривале перебування за монітором і монотонної роботи.

Чим більше часу людина проводить за комп’ютером, тим менше часу залишається на рух, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні навантаження,що так само негативно впливає на здоров’я людини.

Найнебезпечніше в кібер-залежності те, що людина руйнується психологічно як особистість, як одиниця соціуму, посилюються комплекси і страхи, руйнуються сім’ї та відносини, людина стає самотньою , знижується працездатність, сексуальна активність. У більшій мірі така залежність руйнує життя людини.

Які вони, кібер-залежні люди?

Це вкрай несамостійні люди, вони часто бояться сказати ні, через страх бути відкинутими. Вони болісно сприймають критику або несхвалення. Їм складно брати відповідальність за свої вчинки і слова , приймати самостійні рішення. Їм притаманний страх самотності і бажання уникнути його будь-яким шляхом. Вони думають, що інтернет – це спосіб не бути самотнім, а втрачають реальних людей і реальні відносини, тобто роблять все, що б їх страх виповнився. Потім вони дуже ображаються і зляться, коли помічають, що їх всі кинули. У таких людей вузьке коло спілкування (якщо спілкування з багатьма, то воно поверхове), вони не вміють висловити свої почуття і переживання адекватно (простіше висловити в інтернеті з застосуванням знаків, прийнятих для вираження почуттів).

У таких людей дефіцит близьких відносин, вони їх відкидають самі, або роблять все, що б припинити їх, часто несвідомо.

Вони часто мають множинні, нетривалі, поверхневі сексуальні відносини, відрізняються імпульсивністю, не вмінням спланувати свій час, домагатися своїх цілей і планувати свою діяльність (як наслідок втрата роботи, доходу, друзів, сенсу життя).У підсумку їх очікує депресія.

Велика частина інтернет-залежних користуються сервісами, пов’язаними зі спілкуванням для самореалізації та з метою задовольнити свої бажання і потреби, які в реальному світі реалізувати не виходить за причини внутрішніх проблем. У кіберпросторі можна вільніше і сміливіше висловлювати свої думки, брати на себе інші ролі (спотворювати свої дані,

ховатися за чужими фото, позиціонувати себе як людину з іншими можливостями і рисами, проявляти свою сексуальність, мужність і т.п.)

Для отримання сексуального задоволення, підтримки, відчуття

захищеності, розуміння , можна активно фліртувати, заводити численні романи. У кіберпросторі все це простіше тому що пов’язано з певною анонімністю і безкарністю. У зв’язку з цим утворюється більше безпечний простір, де можна більше довіряти і відкриватися.

Але варто враховувати те, що це всього лише паралельний світ, в якому спілкування нескінченно далеко від реальності, як і підтримка, співчуття, любов, секс і відчуття захищеності.

Витоки тяги до будь-якої залежності варто шукати в дитинстві, коли не було встановлено нормальне безпечне, довірча взаємодія з матір’ю. Коли мати ігнорувала потреби дитини в захищеності, уваги до його власних потреб і бажань, і дитина не

відчувала себе прийнятим таким, яким він є. Тоді, в дитинстві,

людина і навчилася йти у світ фантазій , і у такий спосіб ховатися від труднощів, перед вирішенням яких він відчував себе безпорадним.

Люди, які ігнорують свої сили і можливості, часто сподіваються на чиюсь допомогу з боку. Це говорить про їх тенденції до залежності від інших людей. Вони часто потрапляють під вплив людини, організації, групи, секти і т.п. А що таке по своїй суті інтернет?

Це і є якась секта, створена людиною для того щоби керувати людьми, відверто маніпулювати їх волею і свідомістю з метою встановлення влади та фінансової наживи. Шляхом: «зроби людину слабким, примусь перестати його вирішувати проблеми, занур його в нереальний світ, придуши волю, зведи з

розуму »і отримаєш раба. Задумайтеся, чи хочете Ви бути рабами, засобом збагачення, предметом маніпуляцій?

Варто бути чесним із собою і перестати ігнорувати проблему. Алкоголік , який не бажає визнати проблему каже: «я в будь-який момент можу кинути пити, але я просто ще не хочу цього робити ».

Хочу звернути увагу на деякі ознаки кібер-залежності. Ваші

близькі почали говорити Вам про те, що Ви занадто багато часу

проводите за комп’ютером. Ваша поведінка викликає роздратування, прикрість і невдоволення близьких людей. Як тільки Ви заходите додому, Ви відразу включаєте комп’ютер. У Вас з’явилися ознаки депресії: відсутність мотивації, бажань, цілей, порушення сну, з’являється нудьга без інтернету, нікуди себе подіти, нема чим зайнятися. У Вас з’являється

роздратування на відволікаючі фактори, зневага до сім’ї, друзів.

Роздратування на критику про Ваше «зависання» в інтернеті, якщо Ви продовжуєте входити в інтернет незважаючи на фінансові проблеми і проблеми в сім’ї або в близьких і значущих відносинах. Якщо Ви відчуваєте роздратування при спробі контролю Вашого проведення часу в мережі. Якщо Ви використовуєте інтернет для того щоби забутися і піти від

проблем, позбутися негативних емоцій, безпорадності, занепокоєння. Якщо брешете друзям і близьким про час перебування в мережі.

Тоді припиніть ігнорувати проблему своєї інтернет-залежності. Ви маєте право вибирати між рабством і свободою. Для цього варто згадати,що Ви вже реально вирішували в своєму житті безліч реальних проблем і у Вас є досвід, сили і можливості жити в реальному світі і бути щасливим і вільним.

Снєгирьова Світлана Володимирівна

Дійсний член Європейської асоціації транзактного аналізу, майстер Еріксоновського гіпнозу, НЛП програмування.