Куплена преса чи об’єктивна реальність?

Знаєте, що спало мені на думку. Ось певна частина нашого суспільства (до якої відношусь і я) та більша частина журналістів періодично критикує діяльність та здобутки теперішньої владної команди, вважає її (команду) непрофесіональною, некомпетентною, відірваною від реалій сучасної економіки та і просто злочинною.

Передбачувано, замість відповідей по суті вони (влада) заявляють, що ці наведені факти – брехня, викривлення реальності та просто наклепи заангажованих чи підкуплених осіб (останній приклад – славетний допис Богословської про корів у блозі). І в принципі виходить ситуація знана як «моє слово проти твого слова». І як знати людині, котра цікавиться ситуацією в країні поверхнево, може мені дійсно дав гроші в конверті якийсь Аваков, Тимошенко, Сорос (підставити потрібне). Тим більше якщо не цікавитись нічим крім розміру своєї зарплатні та найближчого супермаркету з вечірнім пивом. Тим більше якщо я (критикуючий) виявляю активність на сході країні ще й українською мовою. Але досить.

Якщо навіть не зважати на думку пересічного лівобережного виборця (який розчарувавшись в ПР вирішив просто не йти на вибори (прогнозована явка сходу країни – 44 %)), то залишається умовна (чи публічна для журналістів на прес-конференціях) дискусія із речниками та представниками влади. І виходить неприємно, ти аналізуєш, рефлектуєш над чимось, а тобі кажуть: «Ти – проплачений».

Добре, я – проплачений. Але ж має бути якийсь об’єктивний арбітр.

ПокращеноТут мені спало на думку, що є купа міжнародних агенцій, що досліджують та моніторять ситуацію в різних галузях життя країн і дають свою оцінку. Світовий банк, Європейська бізнес асоціація, Freedom House, Transparency international та інші. Авторитетні агенції зі світовим ім’ям та репутацією, котрою вони не стануть ризикувати, виконуючи замовлення опозиції. Хоча такі як Чєчєтов, Олійник, Царьков, Єфремов та Г.Г. будуть заперечувати навіть це. Тобто я вважаю, що це є незаангажовані арбітри.

І проанізувавши добру купу з них, помітна невтішна тенденція: під професійним керівництвом “команди професіоналів” по всім рейтингам в нас погіршення ситуації. І добре, дехто може не зважати на питання свободи слова, котрої електорат від ПР не очікував (“нам нужна сильная рука”), але ж навіть по економічним показникам ми майже на дні.

Звісно переконувати “регіональних на всю голову” – то є марна справа, тому нехай це буде просто набір фактів.

Коротше кажучи нижче прикручені таблиці з результатами моніторингу найбільш важливих світових рейтингів. Відомості по деяким з рейтингів є в українській вікіпедії (якщо звісно вірити що до неї не долізла “довга рука опозиції”), ось тут:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародні_рейтинги_України

http://uk.wikipedia.org/wiki/Категорія:Індекси

Олександр Сулима

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair