Київська міліція: “Вантажте апельсини діжками” (с)

Як багато хто пам’ятає, таку фразу Великий Комбінатор телеграфічно адресував одному підпільному мільйонеру. Як виявилося, київська міліція теж вміє писати послання не гірше.

Як повідомлялося у ЗМІ (наприклад – http://www.pravda.com.ua/news/2012/06/24/6967407/), у неділю 23 червня 2012 року, на вулиці Рогнідинській у м.Києві співробітниками міліції на три години було “заблоковано” активістів громадянського руху “Відсіч” та вилучено в них певну кількість листівок англійською мовою зі зверненням до іноземців.

У зв’язку з цим “Майдан-Моніторинг” звернувся до ГУ МВС України у м.Києві з такими запитаннями:

1. Чи мали місце зазначені події?

 2. Якщо так, то якими були правові підстави вказаних дій співробітників міліції?

А ось що нам відповіли:

Тобто “акцій не проводилося”. Але яких “акцій”? Чи вважалася співробітниками міліції “акцією” роздача листівок? Чи був факт “блокування” хоч під час “акцій” чи ні? Чи вилучалися листівки? Якщо так – то з яких причин? Як бачимо, всі це залишено без відповді.  Випадково?

А найцікавішим є те, що начальник Управління громадської безпеки ГУ МВС у м.Києві пише про те, що до КМДА не надходило, мовляв, повідомлень про проведення заходу – при тому, що відповідно до Конституції та законів України жодних повідомлень про поширення листівок не передбачено, адже це є елементом права на поширення інформації та права на свободу безпосереднього вираження поглядів. Невже міліція цього не знає?…