Луцьк: Посадовці застосовують адмінресурс на користь потенційних кандидатів в нардепи, – депутати міськради

Депутати Луцької міської ради переймаються тим, що майбутні вибори народних депутатів до ВРУ будуть несправедливими та нечесними, заявляють про застосування адмінресурсу та вимагають попередити подібні інциденти.

Про це сьогодні, 25 липня, йшлося на 29-й черговій сесії Луцької міської ради.

Так, депутати Сергій Григоренко та Андрій Осіпов (члени фракції ВО «Батьківщина») подали депутатські запити, що стосувалися використання посадовими особами Луцької міської ради, директорами комунальних підприємств, освітніх закладів та закладів охорони здоров’я адміністративного ресурсу на користь потенційних кандидатів.

Сергій Григоренко заявив у своєму депутатському запиті, що за не підтвердженою інформацією окремі інциденти агітації службовими особами за певного кандидата були у Луцьку. Керуючись ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» депутат закликав Луцького міського голову Миколу Романюка провести профілактичні роботи у формі семінару або наради із своїми підлеглими та працівниками інших муніципальних установ задля уникнення подібних випадків. Запит було підтримано.

Більш широко це явище окреслив у своєму запиті депутат Луцькради Андрій Осіпов.  У тексті йдеться про те, що посадовці в особі міського голови та його заступників проявляють публічну прихильність за окремих потенційних кандидатів. «За численними повідомленнями у засобах масової інформації та зверненнями громадян помічена участь в публічних заходах, рекламних акціях тощо посадовців Луцької міської ради, директорів комунальних установ, загальноосвітніх шкіл. Зокрема, серед таких осіб були помічені Луцький міський голова та його заступники. Для нас зрозуміло, що лучани не обирали Луцького міського голову для того, щоб пан Романюк чи його заступники виступали рекламними обличчями кандидатів в народні депутати, запозичували йому авторитет своїх посад чи використовували на чиюсь користь адміністративний вплив» , – йдеться у запиті. Депутат попрохав органи прокуратури провести повну перевірку з приводу зазначених фактів. А міського голову провести службову нараду та видати розпорядження про здійснення суворого контролю за діями службовців Луцької міської ради в частині вираження прихильності до ймовірних кандидатів в народні депутати України,  участі в масових публічних заходах, висловлення відкритої публічної підтримки, використанні службового становища з метою тиску на трудові колективи комунальних підприємств, установ, навчальних закладів.

Під запитом підписалося 14 депутатів Луцькради. Втім поза тим, що запит ставили на голосування тричі, депутати його не підтримали.

У другому запиті Андрій Осіпов повідомив про своє занепокоєння залученням адмінресурсу на майбутніх виборах, повідомивши про факт змушування до агітації за «Партію регіонів». За його словами до нього звернувся вчитель однієї із загальноосвітніх шкіл Волині.  Освітянин повідомив, що директор змушував його за вказівкою голови місцевої державної адміністрації агітувати за «Партію регіонів» та збирати список тих, хто голосуватиме за цю партію.

Депутат висловив стурбованість тим, що подібне застосування адмінресурсу можливе й у Луцьку, тому попрохав у запиті прокурора Волинської області провести перевірку з приводу використання службового становища головами місцевих державних адміністрацій та директорів завідуючих навчальних закладів з метою тиску на трудові колективи комунальних підприємств, установ, навчальних закладів. А до Луцького міського голови аналогічно звернувся  задіяти більший контроль над службовцями Луцької МР під час виборів-2012.

На закиди депутата відреагував голова Волинської обласної організації «Партії регіонів», заступник голови  Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко, заперечивши заяву Осіпова. «Ми ніколи ніде нікого не змушували», – заявив Башкаленко.

Марія Доманська,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86
Джерело