Міністерство юстиції СССР?

До вашої уваги – відповідь “міністерства справедливости” на адресоване низці найвищих державних інституцій звернення від “Майдан-Моніторингу” стосовно проблемних моментів дотримання в Україні права на мирні зібрання.

Надсилаючи свій “меморандум” до МЮ ми, зокрема, намагалися спонукати міністерство до визнання очевидного – нечинности в Україні одіозного указу “президії верховної ради СССР” – акта неіснуючої тоталітарної держави, який встановлює, всупереч Конституції України, дозвільний, а не повідомчий, порядок проведення мирних зібрань і передбачає (знов-таки на порушення Конституції України та рішення Конституційного Суду України) обов’язок організаторів мирних зібрань повідомляти про намір їх проведення аж за 10 (десять) днів.

Розлога письмова реакція Мін’юста виглядає так:

Отже, з точки зору Міністерства юстиції, порядок проведення мирних зібрань в Україні дотепер регулюється совковим нормативним актом. Чому це, на наше переконання, не так, читайте, знов-таки ТУТ (частина перша, “Back in the USSR”).

Але тепер у нас є для Мін’юста ще одна новина. Згідно з нещодавно оприлюдненими правовими позиціями Вищого адміністративного суду України “Оскільки норми цього Указу встановлюють дозвільний (реєстраційний) порядок проведення мирних зібрань та надають право органам влади та місцевого самоврядування заборонити їх проведення, у той час як норми Конституції України передбачають повідомний порядок проведення зібрань (шляхом сповіщення органів влади) та надають повноваження заборонити проведення мирного зібрання тільки суду, зазначений акт не підлягає застосуванню судами під час вирішення судами справ розглядуваної категорії”.

Плюралізму в державній голові  бути не повинно, тому найближчим часом ми продовжимо комунікацію з цього приводу і з Мін’юстом і з іншими дотичними до проблематики державними органами. Право на мирні зібрання має бути забезпечене, а совок, відповідно, must die.

Олександр Северин, к.ю.н.,

“Майдан-Моніторинг”