Міжнародні організації – українській владі: Припиніть переслідувати телеканал ТВі!

Міжнародні правозахисні організації ARTICLE 19, Freedom House, Репортери без кордонів та Фундація “Відкрите суспільство” надіслали представникам української влади відкритого листа з закликом припинити переслідування незалежного телеканала ТВі:

Ми, Організації, що нижче підписалися, закликаємо українську владу припинити тривале переслідування єдиного незалежного в Україні телеканалу ТВі. Ми також закликаємо до забезпечення свободи ЗМІ та свободи слова в Україні.

 У четвер 12 липня, посадові особи податкових органів провели обшук в офісі ТВі в Києві, керуючись кримінальною справою, порушеною проти генерального директора телеканалу Миколи Княжицького, за фактом ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Такий рейд паралізував роботу каналу, порушивши графік виходу програм. Ми вважаємо, що дії представників податкових органів є “невідповідними і такими, що порушують права ТВі на свободу висловлювання”.

 Хоча звинувачення висунуті проти Княжицького не несуть санкцій, у вигляді позбавлення волі, податкові інспектори вимагали його медичні документи, мотивуюче це тим, що вони матимуть усе необхідне в разі арешту директора телеканалу. Таку вимогу слід розглядати в якості додаткового переслідування голови ТВі, який занепокоєний тим, що йому будуть пред’явленні звинувачення у скоєнні кримінального злочину, що вестимуть до тюремного ув’язнення.

 Переслідування ТВі тривають вже досить давно:

  • У квітні 2012 року телеканал ТВі боровся з податковими органами з іншого приводу, який стосувався офіційної адреси каналу
  • В 2011 році ТВі був єдиним каналом, що прямо чи опосередковано не контролювався урядом. В цей період каналу відмовили у видачі ліцензії на трансляцію в цифровому мовленні, перехід на яке відбудеться в 2015 році. Вважається, що причиною невидачі ліцензії є критика влади та президента Віктора Януковича.

Поки влада має законну можливість перевіряти кожного на наявність податкових порушень, то ці перевірки не повинні бути вибірковими. Теперішня сфокусованість на ТВі та Миколі Княжицькому піднімає серйозні питання, що стосуються дій українських податківців.

 Ми нагадуємо українській владі, що Україна підписала угоди з Європейською комісією та ОБСЄ, що стосуються забезпечення свободи преси.

 Ми закликаємо владу:

  • Зупинити тиск на ТВі, і особливо на його директора Миколу Княжицького
  • Провести незалежне і незаангажоване парламентське розслідування рейду податківців на офіс ТВі
  • Відшкодувати збитки ТВі за тимчасове втручання у роботу 12 липня
  • Утриматись від будь-яких дій, що можуть негативно вплинути на свободу медіа в Україні.

 Підписи:

ARTICLE 19

Freedom House

Репортери без кордонів

Фундація “Відкрите суспільство”

Джерело