Намети на Харківському Майдані простояли півтори години. Міліція затримала протестуючих

23:30 Просто зараз на майдані Свободи в Харкові невідомі трощать два намети, які поставили півтори години тому. Поруч стоїть міліція на чолі з начальником міського управління і спокійно за цим спостерагіє.

0:10 Намети лежать повалені. На Майдан приїхала купа міліції і намагаються абсолютно безпідставно затримати учасників акції протесту. Вони поки не даються, але ніхто не знає, що буде далі…

0:17 Міліція тільки що затримала Дмитра Пилипця і його мати і збирається везти у Дзержинське РОВД на вул. Ромена Ролана. Кажуть, що затримують його для складання адмінпротоколу, хоча це не законно. Перед тим на нього накинулися 20 міліціонерів, били його. Завтра зранку, якщо його випустять, він планує зняти побої і зробити судмедекспертизу.

0:48 Дмитро, його мати та Роман Черемський сидять в райвідділку і пишуть “пояснення”. Хто хоче допомогти – дзвоніть сюди і питайте, на яких підставах їх затримано http://police.kharkov.ua/dpts/city/dzerzhinskiy-dpt

3:15 Після трьох годин в Дзержинському РОВД нас, трьох затриманих за мовний Майдан в Харкові близько 3.00 відпустили (Затримувалли Дмитра Пилипця, мою матір Пилипець Галину Кузьмівну та керівника харківського СУМу Романа Черемського). Склали по два адмінпротоколи на кожного – порушення порядку організації мітингів та непокора вимогам ментів. Дякуємо всім, хто вболівав за нас і допомагав в поширенні інформації про свавілля харківських перевертнів в погонах. Подробиці зараз напишу окремим текстом.

Акція проводилася відповідно до чинного законодавства. Наперед, наскільки дозволяла ситуація, в установленому порядку була повідомлена міська влада.

Близько половини 12ї прибули правоохоронці, яким було вдруге пред’явлено повідомлення в міську раду про акцію. Разом з ним майже одночасно з’явилися двоє міліцейських високопосадовців у цивільному, які почали нахабно поводитися та вимагати знесення наметів. Один з них представився як командир полку ПС Катана Михайло Михайлович, інший постійно відмовлявся представлятися. Після консультації по мобільному вони кинулися на один з наметів власноручно. Щодо іншого – дали наказ бригаді міліціонерів прибрати.

поступово з’являлися одна за одною міліцейські машини. на момент закінчення акції кількість міліції вшестеро перевищувала чисельність присутніх на акції. також на місце акції під’їхало кілька сміттєприбиральних машин.
з’являється заступник начальника Дзержинського РВВС, який вимагає вкотре пред’явити документ, що підтверджує законність акції. організатор – Дмитро Пилипець дістає повідомлення, розгортає, показує з близької відстані, проте міліціонер вимагає передати йому в руки. підозрюючи, що повідомлення буде відібране, організатор відмовляється віддати документ в руки. після цього заступник начальника, наполегливо просить проїхати Дмитра з ним, нібито для надання пояснень. Він підкреслює, що це лише прохання. Проте коли Дмитро відмовляється на нього накидуються співробітники міліції і силоміць тягнуть його до своєї машини. при цьому також затримують іншого активіста – Романа Черемського. Наскільки відомо, на цей момент вони перебувають у райвідділі.

Олексій Пушняк в ФБ

Фото тут