Партія регіонів знову хоче повернути кримінальну відповідальність за наклеп

Посилається на досвід Росії, яка 13 липня криміналізувала наклеп

У Партії регіонів (ПР) пропонують повернути кримінальну відповідальність за наклеп і поширення неправдивої інформації та карати не тільки штрафами, але й тюремним ув’язненням на строк до п’яти років. Про це повідомляє «Коммерсантъ. Украина».

Автор законопроекту № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)», народний депутат Віталій Журавський, впевнений, що завдяки змінам до закону «люди будуть думати, перш ніж говорити».

«Наклепом» депутат пропонує вважати «поширення завідомо неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають її репутацію». Залежно від складу і тяжкості злочину за розповсюдження такої інформації кривдника пропонується карати штрафом в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців. Якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров’я, то за її поширення передбачається запровадити тюремне ув’язнення на термін від 3 до 5 років.

Образа («приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі»), на думку пана Журавського, є менш серйозною провиною – за неї накладається штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. до 17 тис. грн) або виправні роботи строком до одного року.

«Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності – нуль, – пояснив свою ініціативу Віталій Журавський. – Мої пропозиції стосуються не тільки сфери ЗМІ, а й інших галузей. Кожен українець має конституційне право на захист своєї честі і гідності». Народний депутат вважає, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства.

У пояснювальній записці до законопроекту пан Журавський зазначає: «До речі, Державна дума Росії 13 липня цього року прийняла відразу в другому і третьому читаннях закон, яким відповідальність за наклеп віднесена зі сфери адміністративних порушень до кримінальних злочинів, тим самим різко зросла відповідальність за таке злочин». Як писала «Телекритика», в Росії за наклеп відтепер можна отримати штраф у розмірі до 5 млн руб. (1,22 млн грн) або 480 год виправних робіт. Зазначимо, що від запровадження тюремного ув’язнення депутати держдуми відмовилися, прислухавшись до побажання президента РФ Володимира Путіна.

Депутати Сергій Головатий (Партія регіонів) та Юрій Стець («Наша Україна-Народна самооборона») називають законопроект Віталія Журавського «плазуванням перед Росією» та спробою підсилити тиск на свободу слова в Україні.

Нагадаємо, від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилась у 2001 році – після того як набув чинності новий Кримінальний кодекс. У КК Радянського союзу в редакції 1960 року була ст. 125 «Наклеп», яка передбачала, як і пропозиція Віталія Журавського, фінансові санкції за поширення неправдивої інформації та тюремні строки, максимальний з яких – 5 років позбавлення волі.

З ініціативою відмовитися від цієї статті в новому КК в 1999 році виступив на той момент безпартійний народний депутат Сергій Головатий. Згодом повернути кримінальну відповідальність за наклеп пропонували народні депутати Леонід Черновецький (НСНУ, 2004 рік), Володимир Аніщук (Компартія, 2005 рік), Василь Кисельов (ПР, 2006 рік, 2010 рік), Антон Яценко (БЮТ, 2008 рік).

На сьогодні право громадян «на повагу до гідності та честі, а також недоторканність його ділової репутації» закріплено ст. 297 і 299 Цивільного кодексу, а міру компенсації визначає суд при розгляді конкретної справи.

«Телекритика»

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair