Про вишиванку, аполітичні акції та політичних маргіналів.

09 липня 2012 року в Луганську відбулася культурологічна акція « З вишиванкою в дорогу». Метою цієї акції , як це свідчило з повідомлень та анонсів самих організаторів акції була « підтримка та популяризація української культури та традицій на Сході України».Акція з самого початку була про анонсована , як аполітична щоби наочно продемонструвати , що культурологічний захід може зібрати значно більше людей ніж будь який проплачений офіційний мітинг на підтримку української мови.

Не випадково було обране і місце проведення цього заходу.Акція мала розпочатися біля пам’ятника Кобзареві .На вибір місця проведення акції впливало не лише зручне географічне розташування , центральна площа Луганська, а саме те, що акція та її учасники мали б засвідчити нерозривний духовний та культурний зв’язок Луганщини з Україною.

З пропозицією щодо проведення цієї акції до мене, як до керівника ГІ « Права Справа» звернулася художниця Анастасія Медяник. Анастасія неодноразово проводила акції за інформаційної підтримки ГІ « Права Справа».Акції були спрямовані на популяризацію та пропаганду української культури та українських традицій на Сході України.

07 липня Анастасія зателефонувала мені і повідомила про майбутню акцію та її формат.Ми узгодили сам формат , вимоги та місце проведення акції. ГІ « Права Справа» брала на себе матеріальне забезпечення , інформаційну та людську підтримку майбутньої акції. Акція повинна була стати своєрідною відповіддю мешканців Луганська на прийняття Верховною Радою « мовного закону». Організаторами акції підкреслювалося та наголошувалося на її аполітичності та відсутності гасел та партійних прапорів.

08 липня Анастасія скинула мені узгоджений варіант офіційного прес-релізу майбутньої акції, в якому спеціально не було вказано її організаторів щоби зайвий раз підкреслити її аполітичний характер.

Ось повний текст цього анонсу:

З ВИШИВАНКОЮ В ДОРОЗІ

Візуальна акція в підтримку української мови.

Місце проведення – Луганськ.09.07.2012.Початок о 19.00

біля пам’ятника Т. Г. Шевченко.

В понеділок ввечері на викладеному плиткою тротуарі біля проїжджої частини і симетрично через дорогу ми намалюємо традиційний український орнамент.

Малювати будемо заздалегідь заготовленими фарбами (білий, червоний, чорний) за зразком.

Саме цей текст , як анонс майбутньої акції і був опублікований мною на своїй сторінці у ФБ.У тексті немає жодної згадки про організаторів чи співорганізаторів акції щоби зайвий раз підкреслити її аполітичний характер.

09 липня луганські електронні ЗМІ публікують анонс майбутньої акції з посиланням на мою сторінку.Жодних офіційних прес-релізів ГІ « Права Справа» ЗМІ не робила, підкреслюючи тим самим , ще раз наголошую, позапартійних характер цієї акції.

Трошки відволіклися.До головного.

08 липня мені зателефонував луганський художник Славко Бондаренко та повідомив, що він є співорганізатором акції.Спілкувалися ми з художником виключно українською. Він проінформував мене про майбутню акцію та її умови. Узгодивши усі моменти щодо самої акції , ми домовилися про зустріч на ранок 09 липня біля міської ради з метою подання офіційної заявки на проведення цієї акції.

09 липня 2012 року мені зателефонували з відділу внутрішньої політики міської ради та повідомили про те , що заявки досі немає , а анонс акції вже є у електронних ЗМІ.Окремо робився наголос на тому, що акція спів падає з Днем народження Януковича і бажано заявку зробити від сторонньої організації щоби не було заборони на проведення акції.

О 10.00 я зустрівся біля міської ради зі співорганізатором акції з метою подання офіційною заявки .Останній, робив наголос на моїй особистій присутності щоби уникнути бюрократичних казусів та відмов у проведенні акції.

Заявка була подана від « Археологічної спілки Луганщини», як сторонньої аполітичної організації.

Оформивши усі необхідні документи ми домовилися зі співорганізатором про основні моменти проведення майбутньої акції.Акцент робився на тому, що акція аполітична , присутність прапорів політичних партій заборонено, так само, як і гасел.Акція проводиться з метою популяризації української культури та українських традицій на Луганщині.Після узгодження усіх необхідних моментів проведення акції я передав співорганізатору гроші для закупівлі матеріалу для проведення акції.

Для участі в акції я запросив представників усіх без винятку політичних партій та громадських організацій національного спрямування, підкресливши , що акція аполітична і присутність їхнього членства можлива лише за умови відсутності партійних прапорів та символіки.

З метою інформаційного забезпечення проведення акції мною були запрошені власкори загальноукраїнських телеканалів. Місцеві телеканали зробили вигляд , що акції немає.Окрім телевізійних ЗМІ на захід були запрошені представники місцевих електронних ЗМІ.

На моє запрошення відгукнулися представники політичних партій , а саме: « Фронт Змін», « Батьківщина» , « Громадянська позиція», КУН та громадські організації « Народний Фронт Луганщини» та ФРІ. Серед присутніх були і представники футбольних ультрас.

Перед початком акції почалися неприємні моменти.Виявилося, що п.Бондаренко на акцію, яка мала на меті популяризацію українських традицій прийшов у футболці з портретом ЧЕ і починаючи з 19.00 спілкувався зі мною виключно російською. Що саме вдягати та носити співорганізатору акції та якою мовою спілкуватися-це його особисте бажання, але саме наявність лівацької символіки стала тим моментом, який не посприяв порозумінню. Футбольні фанати організовано покинули місце проведення акції відмовившись від подальшої участі у акції ,мотивуючи свою відмову брати у ній участь саме через наявність відповідної символіки , яка суперечила самій ідеї проведення акції.

Під час спілкування з представниками ЗМІ співорганізатор неодноразово підкреслював , що акція суто мистецька , яка не носить ніякого ідеологічного забарвлення,що було фактичним порушенням попередніх домовленостей.Нагадаю , що у відповідному анонсі у соціальній мережі повідомлялося, що це візуальна акція в підтримку української мови.

Я розумію, що наш регіон специфічний і будь яка акція на підтримку української мови супроводжується тиском з боку місцевої влади , але радикальна зміна цілей самої акції не робить честі її організатору.Фактично співорганізаторів тупо використали заради особистого піару.

10 липня на своїй сторінці у ФБ я подякував учасникам акції, які з розумінням поставилися до того, що акція аполітична і утрималися від використання партійних прапорів та гасел. Окремо я підкреслив, що саме це посприяло тому , що акцію підтримало так багато людей незалежно від мови спілкування. Ми наочно продемонстрували, що мовна проблема є штучною.

Луганщині , так само, як і іншим регіонам України притаманні повага до національних та культурних традицій .Жодної згадки про те, що ГІ « Права Справа « виступила співорганізатором у повідомленні не було. Навпаки , прес-служба ГІ « Права Справа» утрималася від офіційних прес-релізів та повідомлень на цю тему тим самим підкреслюючи аполітичний характер акції.

Яке ж було моє здивування , коли сьогодні на луганських сайтах я прочитав коментарі співорганізатора акції .

Цитую:

«Надо отметить, что некоторые представители общественности не поняли, чему была посвящена такая акция. Кроме того, политики воспользовались случаем, чтобы вспомнить о принятии языкового закона. «Присутствие политических маргиналов и провокаторов на данном мероприятии лично меня очень расстроило», – рассказывает один из участников акции Дмитрий.

«Акцию придумал именно я, – говорит художник Вячеслав Бондаренко. – Идея заключалась в том, что украинцы в Украине, неотъемлемой частью которой является Луганск, рисуют украинский орнамент. Как по мне, это и так было очевидно. А если кому-то нужны лозунги, то это не ко мне. Но в итоге дело сделано. Сделано красиво. Некоторых вещей просто невозможно избежать. Небо синее, трава зеленая, а политики хотят пиариться! «, – считает инициатор акции.»

Коментарі зайві.Спочатку мене запрошують, як співорганізатора акції, який бере на себе усі робочі моменти організації акції, а потім виявляється, що я провокатор та маргінал, який хотів лише попіаритися на цій акції.Мені цікаво було б почути , які саме лозунги і де побачили журналісти сайту?

Зранку я зателефонував , як співорганізатору акції Анастасії Медяник, так і самому художнику.Виявилося, що Анастасія не давала коментарів і не уповноважувала художника робити будь які заяви. Та її і саму у гонитві за славою пан художник забув згадати не злим тихим словом.

Зателефонувався я і з самим художником вимагаючи від нього пояснень.» Мене не так зрозуміли .Я цього не казав «,-усі аргументи , які навів цей чолов’яга.

В принципі , у порівнянні з коментарями луганських ЗМІ після проведення акції на День Конституції України, коли молодь пронесла державний прапор центром Луганська-це дитячі забавки.Добре , що не написали , що я горлав» Смерть Жидам», як це було у луганських ЗМІ, які висвітлювали молодіжну акцію на День Конституції.

Показово, що подібна реакція «незалежних» ЗМІ була після мого звернення до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти колишнього прес-секретаря Януковича, а нині депутата луганської обласної ради п.Мірошника.Цей « регіонал» дозволив собі назвати українців « недорасою».

Ознайомила мене з цією інформацією п.Светлєвская , яка скинула мені відповідне посилання на сайт з проханням посприяти його поширенню. Я поцікавився хто така п. Светлєвсая.

Nasten Svetlevskaya

Информация

Работа и образование

Работа

Пресс-центр

Руковод итель пресс-службы Главного управления здравоохранения Луганской ОГА

Незадоволеним учасником акції «Дмитром» виявився колишній лідер місцевого КУН п.Антонов.Цікаво те, що цей персонаж зробив усе можливе щоди очолювана ним партія КУН стала дійсно маргінальним явищем.Колись потужну організацію діями цього товариша знищено повністю. Сам « націоналіст» зробивши свою чорну справу поклав заяву про складання з себе повноважень голови обласного осередку.

Як би там не було , я ще раз хотів би подякувати усім хто відгукнувся на моє запрошення взяти участь у цій акції і залишався до самого її закінчення.Дякую Вам , активісти ГІ « Права Справа», організації ФРІ та Народного Фронту Луганщини.Окрема подяка ідейному керівнику цієї акції -художниці Анастасії Медяник.

Ви зробили те, що не зробили політичні партії та депутати ВР.Ви наочно продемонстрували , що Луганщина-це невід”ємна частина України з відповідним ставленням до української культури та її традицій.

Д.Снєгирьов