Сергій Квіт: Заява з приводу голосування у Верховній раді України за закон “Про засади державної мовної політики”

3 липня цього року, прийнявши з грубими порушеннями регламенту закон «Про засади державної мовної політики», Верховна Рада в особі «регіоналів», комуністів і представників Народної партії, очолюваної В.Литвином, ще раз цинічно продемонструвала, що їй закон не писаний. Так не можуть себе поводити народні депутати України. Було порушено все, що тільки можливо порушити, передусім – статті глави 20 Закону України «Про регламент Верховної Ради».

Але своїми протиправними діями народні депутати, які «протягували» закон, зазіхають і на основи конституційного ладу в Україні: прийнятий документ суперечить Конституції України, рішенню Конституційного суду України від 12 грудня 1999 р., порушує Бюджетний кодекс України. Саме тому він зазнав серйозної критики у висновках профільних установ НАН України, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, кількох парламентських комітетів.

Венеціанська комісія у своєму висновку також відзначила методологічні хиби законопроекту, який тепер може набути сили закону: він не в змозі забезпечити належний баланс між розвитком і використанням державної мови як об’єднуючого чинника в житті суспільства та розвитком і захистом мов меншин (02.12.2011 р.).

Немає сумніву, що закон, який суперечить Конституції, посилюватиме політичний розкол України, руйнуватиме основи української державності. Цим рішенням більшість Верховної ради України намагається напрередодні парламентських виборів відволікти увагу суспільства від тих гострих соціальних проблем, які його справді хвилюють.

Національний університет «Києво-Могилянська академія» неодноразово подавав свої експертні висновки щодо низької якості мовних законопроектів, висловлював свою позицію у листах до очільників держави та публічних зверненнях. Як президент Києво-Могилянської академії я підтверджую цю позицію: такий закон не може бути підписаний ні Головою Верховної Ради України, ні Президентом України, які зобов’язані зробити все, щоб правове поле нашої держави не було остаточно зруйнованим.

Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»

4 липня 2012 р.