Суд визнав дії активіста харківського мовного майдану “малозначимими” та обмежився зауваженням

19 липня о 14 годині відбулось судове засідання у справі Дмитра Пилипця — співорганізатора безстрокової акції проти прийняття законопроекту “Про засади державної мовної політики”. Термін подачі повідомлення визнали недостатнім, а от дії Дмитра — малозначимими для продовження адміністративного провадження, суд обежився зауваженням співорганізатору акції. Активісти майдану планують подавати апеляцію, бо за їх словами, подібне рішення обмежує можливості реалізації конституційного права на мирні збори.

Спочатку розгляд справи було призначено на 16 липня, але зроблено перерву до 19 числа. Першого разу до зали суду завітало близько десятка харків’ян. На думку Олександра, одного з чергових на харківському “мовному майдані”, перенесено цю справу було саме через велику кількість спостерігачів. Та справа Дмитра Пилипця не залишила харківську громаду байдужою. Наступного разу було 20 людей. Тоді ж і винесли рішення. Суддя О.О. Руднєва постановила у зв’язку з малозначністю адміністративного правопорушення звільнити його від адміністративної відповідальності обмежитись усним зауваженням.

Мабуть, усім, хто стикався з нашою “магічною” судовою системою, відомо, які неймовірні дива там стаються і як все залежить від волі практично всемогутнього судді. Ця справа не стала винятком: більш-менш прийнятне рішення густо приправили цікавими ситуаціями та безгулздими обгрунтуваннями.

“4 липня міліціонери склали щодо мене 2 адмінпротоколи, та відправили їх до суду. Суддя прочитала, надіслала назад до міліції, зазначивши, що в них немає складу адміністративного правопорушення. Виправлені і фактично сфальсифіковані протоколи знову потрапили до суду.” – розповідає Дмитро Пилипець.

На цьому сюрпризи не закінчились. Один із доказів — відеозапис перешкоджання міліцією початку харківського мовного Майдану — таки був витребуваний у Дзержинського райвідділку, але показувати в залі, де проходило засідання, його не стали, мотивуючи “відсутністю обладнання для перегляду”.

Також під час затримання активістів ввечері 3 липня було складено протоколи ще на двох учасників акції — матір Дмитра Галину Пилипець та Романа Черемського, голову “Спілки української молоді”. Обидві справи закрили через відсутність складу адмінправопорушення. “Я вважаю, що це рішення було прийнято, щоб не підбурювати людей. Саме тому і мені дали таке м’яке покарання — зауваження, хоча могли накласти штраф чи навіть більш суворе покарання.” – підсумовує Дмитро.

Майдан на захист української мови – Харків

https://www.facebook.com/events/421856167853276

http://vk.com/event40580417

Повний перелік матеріалів по харківському мовному майдану зібрано тут.

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст

1 Comment

  1. Беззаконня – велика огида, а її творці сліпі та нещасні люди. “Ось тому то не встоять безбожні на суді, ані грішники у зборі праведних, дорогу бо праведних знає Господь, а дорога безбожних загине!” (Біблія/псалтирь/глава 1)

Comments are closed.