У Криму попри заборону мітингували на захист української

У Сімферополі попри судову заборону і сильний дощ відбулася акція громадськості на захист української мови і проти закону «Про засади державної мовної політики».

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, оскільки напередодні місцевий суд заборонив мітинг і марш «За єдність України!», захід відбувся під виглядом зустрічі з депутатом Верховної Ради Криму Леонідом Пилунським.

В акції, яка відбулася під державними прапорами і без партійної символіки, взяли участь близько 100 осіб. Учасники ухвалили і передали через депутата Пилунського до Постійного представництва Президента України в Криму звернення, в якому закликали спікера українського парламенту Володимира Литвина не підписувати закон про засади мовної державної політики, оскільки той був ухвалений з порушеннями регламенту і Конституції, а Президента Віктора Януковича – ветувати його, а також винести його на розгляд Ради національної безпеки та оборони, як такий, що загрожує національній безпеці.

Під час заходу його учасники звертали увагу влади на те, що в Криму немає жодного українськомовного дитячого садка, жодного українськомовного вишу. Окрім того, українськомовних шкіл немає у більшості міст і районів півострова. Немає їх навіть в Красноперекопському і Первомайському районах – регіонах Криму, де етнічні українці складають відносну більшість серед населення. Крім того, Кримський український театр перейшов на російську мову, повністю русифікований інформаційний простір автономії.

Одночасно з акцією на підтримку української мови тривали мітинг і пікет прихильників Партії регіонів та ухваленого закону про засади мовної державної політики. Їхньому проведенню місцева влада, де мають більшість регіонали, не оскаржувала.

Раніше, як повідомив голова громадської організації «Український дім» Андрій Щекун, понад 30 громадських і політичних організацій автономної республіки різко засудили ухвалення закону «Про засади мовної політики», який, на їхню думку, загрожує існуванню української мови і дестабілізує ситуацію в Україні. За словами Андрія Щекуна, представники української громадськості мають намір звертатися до Верховного комісара ОБСЄ з прав національних меншин з проханням захистити українську меншину в Криму.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24638093.html