Віршована естетика – у луцьких маршрутках

У маршрутних таксі Луцька звучатимуть поезії, начитані відомими людьми області. Проект «Почувайся європейцем – розмовляй українською!» стартував 4 липня з ініціативи волинської молодіжної громадської організації «Центр Ефективної Комунікації» та радіостанції «Луцьк».

Вірші українських класиків та сучасних авторів продекламували лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський, волинська поетка Ніна Горик, проректор із навчально-виховної роботи ВНУ імені Лесі Українки Ірина Констанкевич, артистка Волинського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Світлана Органіста, лідер гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк, а також ще близько двадцяти волинян. Дехто із запрошених учасників читав власні поезії.

У визначений час у прямому ефірі радіо «Луцьк» звучатимуть заздалегідь підготовлені записи. Поезії можна послухати о 7:50, 11:50 та о 19:50. Кожен ролик закінчуватиметься гаслом: «Будь європейцем – розмовляй українською».

Лучанин Сергій Мартинюк для проекту читав вірші Богдана-Ігоря Антонича, Юрія Андруховича та поезії власного авторства. «Мовне питання в Україні зараз вкрай актуалізується. Більшість радійного контенту становить російськомовна музика. Це створює негативний вплив на молодь, загострюється проблема суржику. Проект покликаний боротися за чистоту та естетику мови. У літературну мову допускається вкраплення сленгу, але він повинен бути питомо українським, колоритним, із місцевою автентичністю.  Три рази в день по дві віршовані хвилини – не настільки багато, щоб відразу охопити великий масив молоді. Але це привід звернути більше уваги на інший аспект звучання мови, відмінний від повсякденного побутового спілкування. Плануємо розширити проект: із залученням молоді створити сторінки в соцмережах. Така ініціатива наразі не може створювати потужну альтернативу засиллю шансону, хоча б з огляду на обмеження в часі. Але великі справи розпочинаються із малих вчинків», – розповідає учасник акції Сергій Мартинюк.

Ярослава ТИМОЩУК