Захист Української мови під Генеральним Консульством України в Ню Йорку

Близько дві сотні українців з околиці Ню Йорку зібралися під будинком Генерального Консульства України на 49-ій вулиці під вечір в середу, 11 липня, щоби проявити своє уболівання за долю рідної мови на Рідній Українській Землі. Захід був влаштований Ню Йоркським відділом Українського Конгресового Комітету Америки, Організацією Оборони Чотирьох Свобід України  та Новою Українською Хвилею.

Маніфестацію відкрив і нею провадив голова Світової Конференції Українських Державницьких Організацій Аскольд Лозинський. Молитву провели отці Іван Тихович від Української Греко Католицької Церкви Святого Духа та Іван Дуфенюк від Української Православної Церкви Всіх Святих.

Впродовж півтори години учасники скандували з гаслами: „Наша мова – українська,” „Українська мова – так, руский язик – ні,” „Геть москалі з України,” „Янукович у відставку,” „Табачник геть” та іншими.

З промовами виступали: від СКУДО Аскольд Лозинський, від Відділу УККА в Н.Й. Адріян Длябога, від ООЧСУ – Юрій Симчик, від Нової Української Хвилі – Валентин Лабунський, від СУМ-у Надя Длябога, від Союзу Українок Америки – Ірена Куровицька, від ОЖ ОЧСУ – Наталка Качурак, від Ради Оборони і Допомоги Українцям  при УККА – Михайло Козюпа, від Фундації „Воля” – Богдан Гаргай, від Товариства Української Студіюючої Молоді – Дмитро Ленчук, від  Молодечого Національного Руху в Україні – Станіслав Тимочко.

З мистецьким читанням виступали – Ксеня Качурак, Оксана Лиховид, Іванка Заяць, Анатолій з України,  а з сольоспівом виступали Ксеня Качурак, Кіра Лозинська і Максим Лозинський.  Програму переплітали гуртові співи учасників під проводом та акомпониментом гітар  – Степана Качурака та Максима Лозинського.

Маніфестація завершилася піснями „Україно”, „Не спи моя рідна земля” та національним славним.

 

12 липня 2012                                                                          Пресова Референтура ООЧСУ

3 Comments

  1. Гумореску Павла Глазового прочитав експромтом полтав’янин п. Анатолій Скок. Дякую усім, хто зорганізував це віче, доповідачам, учасникам мистецької програми та демонстрантам. Нехай наші духовні вороги знають, що заповіт Каменяра ми добре пам’ятаємо. “НІЩО НЕ СПИНИТЬ НАС!” Це був немилосердно спекотливий день. Важке повітря (сопух вулиці), втома після робочого дня. Однак, люди усе витримали. Водії привтних авто, таксі і вантажівок, туристи з оглядових автобусів та піші ньюйоркчани усіляко підтримували українських протестантів. Це було справді прекрасно! Янукович, Табачник, Азоров! Нечувайтеся, бо не хочуть вас українці як владу.

  2. Закордонні патріоти України,
    Ви в діаспорах плекаєте нацизм.
    Для мого нарооду він чужинний
    Із акцентом ваш патріотизм.
    …………………..
    Ви усе шукаєте нагоду
    Показати ролі тут свої,
    Несете моїй відчизні шкоду,
    Що планують ваші хазяї.

  3. Юрку, Юрку, нерозумний сину!
    Не берись вірші писати – твориш плутанину.

Comments are closed.