Лутковська перевірила повідомлення про порушення виборчого законодавства

Реальна історія успіху нашого проекту по моніторингу дотримання Закону про вибори і нашого співробітництва з  Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Одеська область. Комінтернівське. До і після.

20 серпня 2012
29 серпня 2012

Отаке от розміщено на сайті http://www.ombudsman.gov.ua

В рамках планового моніторингового візиту до Одеської області Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська вибірково перевірила повідомлення про порушення вимог Закону України “Про вибори народних депутатів України”, що надійшли до Представника Уповноваженого з питань захисту виборчих прав громадян від громадської організації Альянс “Майдан”.

Валерія Лутковська повідомила, що провела зустріч з Головою Одеської обласної державної адміністрації Едуардом Матвійчуком, під час якої висловила свою занепокоєність фактами розміщення партійних прапорів на адмінбудівлях, про які повідомляють громадські активісти.

За словами Валерії Лутковської, губернатор запевнив, що станом на 28 серпня на жодній державній установі партійних прапорів немає. Крім того, Едуард Матвійчук повідомив, що ще наприкінці минулого тижня провів нараду з головами районних державних адмінстрацій, присвячену організації виборчого процесу. Під час цієї наради було наголошено на неприпустимості розміщення будь-якої партійної символіки на будівлях державних установ.

Під час прес-конференції Валерія Лутковська наголосила, що спільний з громадськими організаціями моніторинг дотримання виборчих прав громадян під час проведення виборчих кампаній є одним із пріоритетів її діяльності.

“У зв’язку з початком виборчої кампанії, задля забезпечення захисту виборчих прав громадян та на виконання рекомендації Консультативної Ради я призначила спеціального Представника з питань дотримання виборчих прав громадян. Крім того, при Уповноваженому з прав людини створено Громадський комітет з питань захисту активного виборчого права громадян, який буде займатись моніторингом виборчого процесу”, – зазначила В.Лутковська.

До складу Громадського комітету увійшли представники неурядових організацій, які вже здійснюють моніторинг виборів, зокрема представники руху “Чесно”, Альянсу “Майдан”, Інституту медіаправа та інші.

“Створення Громадського комітету при Уповноваженому є втіленням рекомендацій, наданих у звіті Міжнародної організації “Freedom House” щодо стану демократії та захисту прав людини в Україні. Зокрема, в частині створення особливої робочої групи оперативного реагування, яка отримуватиме і матиме повноваження розглядати скарги, пов’язані з виборами, у ході підготовки до голосування”, – підкреслила В.Лутковська.

УНН

А тепер історія питання з нашої інтерактивної карти виборів.

Прапори Партії Регіонів над сільрадами Комінтернівське  + Татарбунари + Піщана + Шомполи + Крижанівка

Чи усунуті прапори скрізь – ми скоро дізнаємося. Однак порушення в Одеській області носять системний характер і включають зловживання адмінресурсом в значно більших масштабах. Про що повідомлено і офісу омбудсмена і міжнародним спостерігачам. Будемо працювати над усуненням порушень далі!

І тепер Альянс “Майдан” запрошує пані Омбудсмана до Криму!

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair