Ніжинський мер-хабарник або 4 роки беззаконня в місті?

Історія з хабарем та затриманням мера Ніжина Приходька М.В. триває вже майже 4 роки і видимо вона немає кінця. Купа томів справ та незліченна кількість судових засідань, але крапку й досі не поставлено.

До справи.
15 грудня 2008 року близько 20-тої години вечора в місті Ніжині Чернігівської області неподалік від центральної площі міста спільною оперативно-слідчою групою Генеральної прокуратури України та МВС було затримано за підозрою в отриманні хабара в особливо-великих розмірах міського голову М.В.Приходька. Під час затримання у службовому автомобілі мера міста було виявлено та вилучено грошові кошти у розмірі 19 тис. 500 доларів США. Змиви з долонь посадовця та номінал і номери купюр підтвердили версію правоохоронних органів, що ці кошти були отримані у якості хабара за успішну приватизацію банного комплексу. Ще 500 доларів було знайдено в рідного брата мера. Загальна сума хабара склала 60 тис. доларів. Під час затримання передавалася остання частина забарного траншу.

Проти мера ще у кінці 2008 року була порушена кримінальна справа за вимагання та отримання хабара в особливо великому розмірі, службовою особою, що займає особливо-важливе становище.

Зараз  кримінальна справа розглядається Новозаводським районним судом міста Чернігова.
Як же розвивалася дана історія і чому суд і досі мовчить? Адже Президент України Віктор Янукович заявив, що поблажок нікому не буде. Та чому меру поблажки є? Значить вигідний мер і він повинен бути на своєму незаконному місці принаймні ще до виборів.
Судове засідання штучного затягувалося. Справа постійно переносилася зацікавленим суддею Подалюкою О. А в жовтні місяці ним була винесена постанова про направлення справа на додаткове розслідування. Це дало можливість підсудному за хабар меру утриматися при владі і до цього часу постійно фальсифікувати документи, які свідчили про його злочин.
Але апеляційний суд Черніговської області вказав, що наявну достатньо доказів, щоб притягнути мера до відповідальності.
Призначивши директором коммунального ринка помічника свого адвоката, мер продовжує дерибан і на даний момент заборгованість підприємства вже сягає 500 тис. гривень. Слід згадати, що раніше дане комунальне підприємство було найбільш прибутковим в місті і на початку цього року не мало ніякого заборгованості.
Сподіваємося чекати ще недовго, але це все примарні надії на законне вирішення справи.
Те, що відбувається в місті під «зрячим» керування підсудного мера просто беззаконням назвати не можна. Це суцільна руїна та знищення підприємства, згортання діяльності малих підприємств, розподілення та розграблення ринків. З кожним днем справи в місті все гірше і гірше.

То хто ж в цьому винний? Суд мовчить, а мер користується часом на свою користь. Явне затягування слідства ні до чого доброго не призведе, а гірше вже не буде. Та насправді гірше тільки попереду.
Суд не хоче судити? Хоча уже усі інстанції підтвердили факти отримання хабара та зловживання меро службовим становищем. Два підсудних визнали свою вину, а потерпілий вказав, що кошти передавав меру. То де ж справедливість та розумні строки розгляду справи?
Нагадаю, що мер Ніжина обвинувачується за скоєння тяжкого посадового злочину за хабарництво у особливо великих розмірах, за ст. 368 Кримінального кодексу України, за це йому загрожує покарання у вигляді 12 років позбавлення волі та заборона права обіймати державні посади строком на 3 роки.
То що ж буде далі. На днях суд розпочне судові дебати, що повинні закінчитися винесенням вироку меру-хабарнику. І можливо після цього 4 роки керування  Приходьком містом будуть згадуватися громадянами лише у страшному сні і життя зміниться на краще. Та крапку ще слід поставити, а зараз лише питання.

Олексій Пирогов

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair