У Ніжині розкрадають комунальний ринок

У місті Ніжині Чернігівської області свою діяльність провадить державне комунальне підприємство «Комунальний ринок», метою діяльності якого є надання торгових місць для здійснення роздрібної торгівлі. При ньому діє і його дочірнє підприємство «Критий ринок «Прогрес». З часів створення цього підприємства його директорів переслідують певні містичні сили. Два директора Лотарія та Потильчач були вбиті, при чому після вбивства останнього діючого міського голову депутати відсторонили від виконання обов’язків. До недавнього часу директором був Анатолій Походня, котрий є фігурантом справи міського голови М.В. Приходька за хабарництво. Після того, як підсудний міський голова звільнив Анатолія Походню, мер призначив директором ринку А.М.Філя, котрий дав скандальне інтерв’ю по місцевому телеканалу. Андрій Філь розповів про плани мера визнати комунальне підприємство банкрутом та приватизувати його. Пан Філь не витримав тиску з боку мера і вимушений був звільнитися з посади директора ринку. Після цього підсудний за хабар Ніжинський міський голова М.В.Приходько призначив на вакантну посаду директора ринку Романа Прищепу, вихідця смт.Бородянки Київської області, до цього призначення Р.Прищепа був помічником адвоката мера. Після призначення Р.Прищепа пропрацював на посаді керівника майже рік і результати його напрацювань не залишили себе довго чекати.

Депутати Ніжинської міської ради, як представники власника підприємства б’ють на сполох через те, що одне з найприбутковіших комунальних підприємств стає банкрутом. На обласних сайтах було опубліковане інтерв’ю  голови депутатської комісії, яка спочатку була створена заради обчислення суми доходу підприємства для його визначення і відрахування у місцевий бюджет Григорієм Олійником пропонуємо його вашій увазі:

Ми звернулися до обласної прокуратури з заявою про перешкоджання законної депутатської діяльності і з проханням до прокуратури ініціювати перевірку фінансово-господарської діяльності підприємств. Прокуратура направила наше звернення до державної фінансової інспекції, і я вже мав розмову з її начальником. За його словами, позапланова перевірка проводиться тільки за наявності рішення суду, а до планових перевірок, що відбудуться у четвертому кварталі, ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Проргес» будуть включені.

На одному із засідань комісії було озвучено той факт, що за цим комунальним підприємствам є велика заборгованість з оплати спожитих послуг та регулярних платежів. Тож було прийняте рішення направити відповідні запити до ТОВ «НіжинТеппоМережі», ВДСО, податкової та Пенсійного фонду. Коли отримали відповіді, з’ясували, що дійсно підприємства мають значні борги.

Так, ДП «Критий ринок «Прогрес» за станом на 4.07.2012 р. заборгувало Державній службі охорони 78871,34 грн., ДКП «Комунальний ринок» – 900 грн. Борг ДП «Критий ринок «Прогрес» пе¬ред ТОВ «НіжинТєплоМережі» становить 87132,06 грн., у ДКП «Комунальний ринок» борг перед цією установою відсутній. Дані установи, надавачі послуг вже підготували матеріали до суду. Також у комунальних підприємств виникла велика заборгованість до Пенсійного фонду. На 01.07.2012 р. у ДКП «Комунальний ринок» вона становить 90765,09 грн., а у січні цей борг становив 479 грн., у критого ринку на 01.07.2012 р. заборгованість до Пенсійного фонду становила 23560,63 грн., а у січні її взагалі не було. Велику недоїмку комунальні підприємства мають і зі сплати податків. На 01.08.2012 р. по ДКП вона становить 128473 грн., а по ДП – 30156 грн. Загалом підприємства перед податковою заборгували 158629 грн. Якщо ці кошти не відшкодовуються, то на них накладаються штрафні санкції, котрих вже більше 20 тисяч. Причини нарощування таких боргів комісія не встановила, хоча при всьому цьому валові надходження, зі слів податківців, по підприємствах збільшилися.
Григоріє Миколайовичу, які подальші дії комісіїу цьому напрямі?

– Комісія зробила багато напрацю вань, але серед них є головне: підготовка проектів рішень. Перший проект рішення – це визначення розміру прибутку для відрахування у місцевий бюджет з комунальних підприємств, другий проект рішення стосується стовідсоткової сплати прибутку всіх комунальних підприємств з подальшим перерозподілом для того, щоб збалансувати роботу і надавати хоч якусь фінансову допомогу тим комунальним підприємствам, що її потребують.

Також комісія вирішила звернутися до представників правоохоронних органів, щоб вони надали правову оцінку тим речам, коли ігноруються законні вимоги депутатів. Ми хочемо порушити питання доцільності перебування на посаді нинішнього директора ДКП «Комунальний ринок» Р. Прищепи, бо на підприємствах нарощуються значні борги, які ніяк не можна пояснити. Ще одним напрямом роботи комісії є підготовка разом із комісією по законності проекту рішення – звернення до Конституційного суду України відносно призначення директорів комунальних підприємств, тому що в цьому питанні є суперечності в чинному законодавстві. З одного боку є Господарський кодекс України, де говориться, що керівників всіх підприємств призначає власник. Як ви знаєте, у нашому місті власником всіх комунальних підприємств є міська рада. З іншого боку, в законодавстві про місцеве самоврядування йдеться, що міський голова вирішує ці питання.

Також за сприяння заступника міського голови Світлани Роговинської ми плануємо провести зустріч з підприємцями, які працюють на ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Прогрес», оскільки є обставини, які ми, як власники, повинні з’ясовувати. Є нарікання підприємців щодо збільшення вартості платежів, зокрема, раніше плата за опалення здійснювалася згідно з показниками лічильника, причому, підприємці сплачували лише 50 % вартості послуги, а сьогодні сума береться від квадратних метрів орендованої площі, і підприємці сплачують стовідсоткову суму.

– Якщо борги дійсно великі, то яка загальна сума заборгованості ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Прогрес»?

– Сума боргу була озвучена на комісії. Загальна цифра на сьогодні становить близько 439858,12 грн., по комунальному ринку вона становить 220138,09 грн., по критому ринку – 219720,03 грн. І це тільки заборгованість перед тими установами, про які ми знаємо, та недоїмка по податках. Це притому, що штат працівників ДП «Критий ринок» збільшився більше чим наполовину, а ДКП «Комунальний ринок» – на 40 % .

Ми будемо очікувати, яку правову оцінку роботи цих підприємств дасть прокуратура. Також комісія активно вивчає питання проведення аудиту цих установ, бо одне з найбільш прибуткових комунальних підприємств Ніжина стає нерентабельним та нарощує борги. Я вважаю, що навіть ця інформація не залишиться поза увагою правоохоронних органів.

Сергій Петренко м.Ніжин

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair