За коментар для ТВі – 15 діб

Активіста громадянської кампанії по захисту чесних виборів можуть “закрити” на 15 діб.

От раніше як було: обмалював пам’ятник Леніну, зруйнував пам’ятник Сталіну, роздаєш біля макдональдсу презервативи з януковичем чи футболки “Спасибо жителям…” – і можеш собі розраховувати на штраф. В процесі з тобою можуть спілкуватись журналісти, аби люди дізнались твою позицію з того чи іншого питання. Зараз же все кардинально змінилось.

Тепер якщо хочеш чесних виборів – тримайся, брате. І не дай тобі Боже розповісти комусь про таке своє бажання, особливо коли говориш про зловживання “регіоналів” і тим більше на камеру непровладного каналу. Сказав щось недобре про водія, кухаря, косметолога чи, не приведи Господи, масажиста Азарова – готуй валізку на тюрму.

Саме так відбувається зараз у Броварах. Місцевий активіст Андрій Качор “набрався нахабства” розповісти про злочини кандидата у ВР від Партії регіонів – особистого масажиста Миколи Яновича – для телеканалу ТВі. Спочатку на нього влаштували міліцейську облаву прямо на місці “злочину”.. А потім дочекались зручного приводу – і завели справу. Запрошення ж на суд вручили з особливим цинізмом: в День незалежності, на центральній площі міста під час масового скупчення людей. Аби усі знали, що буде з тими, хто розмовляє не по сигналу та “щось не те каже”. На цьому тлі вже дрібницями виглядає, коли люди в погонах кілька тижнів блокували квартиру журналіста, тероризуючи його сім’ю і шантажуючи сусідів. Незважаючи на те, що є купа відео, котре підтверджує невинуватість Качора, протокол склали “с пристрастием”.

Тепер Андрій чекає суду і прямо перед судовим засіданням розповість ще кілька речей, за які в Броварах його б теж “закрили”, якби мали можливість зробити це двічі та одночасно. Якщо Качору таки дадуть 15 діб, опираючись на свідчення депутатів від ПР, місцеві активісти обіцяють “окупувати” броварський офіс “регіоналів”. Закликаю усіх журналістів приїхати під броварський суд 28 серпня (де раніше вже засудили Віталія Запорожця) і підтримати своїх колег та місцевих громадських активістів. Лиш коментарі в людей беріть акуратно і приховано – щоб після нашого з вами туди візиту не пересаджали пів-Броварів. Адреса: м. Бровари, вул. Воззєднання, 1. Початок прес-конференції – о 12:00. Початок судового засідання – о 13:00. Сподіваємось, що Андрія таки не ув’язнять і він матиме змогу дати коментар після судового засідання. У випадку, якщо журналіста таки посадять в тюрму – прямо з-під суду йдемо пікетувати місцевий офіс “регіоналів”, Усі деталі – за цим посиланням. 

На десерт – відео від броварської громадянської кампанії “Наступ”, після якого Качору і “пришили” справу.

httpv://www.youtube.com/watch?v=04utsHxgECA

Андрій Юсов