Звернення потерпілого по справі ніжинського мера-хабарника

Прочитавши новину під назвою «Ніжинці хочуть знати правду» на Вашому сайті я вирішив звернутися до всіх громадян України та високопосадовців, зокрема до Генерального прокурора України Віктора Пшонки, Голови вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігора Самсіна та до Голови вищою ради юстиції Володимира Колесниченко. Справа в тому, що органом досудового слідства мене визнано потерпілим у справі по обвинуваченню Ніжинського міського голови М.В.Приходька за ст. 368 ч. 3 КК України – отримання хабара в особливо великому розмірі посадовою особою, що займає особливо відповідальне становище, його рідного брата  В.В. Приходька за ст. 368 ч. 3 КК України та А.О. Походні за ст. 369 ч.1 КК України.

Сьогодні я хочу публічно розповісти про всі обставини посадового злочину Ніжинського міського голови і відкрито заявити про мою підозру у змові підсудного Ніжинського міського голови М.В.Приходька та судді Новозаводського районного суду міста Чернігова О.Ф.Подалюки.

Будучи підприємцем у 2007 році я вирішив відкрити сучасний банний комплекс та спацентр на території України. Ми розглядали багато варіантів і зупинилися на місті Ніжині, яке знаходиться неподалік від Києва.  Об’єкт який мене зацікавив  – двоповерхова непрацююча будівля бувшої лазні знаходився у комунальній власності міста Ніжина. Саме з цього і почалися всі наші «митарства».  Мер міста Ніжина Михайло Приходько, хоч до цього моменту і не знав куди подіти будівлю лазні через своїх підлеглих почав вимагати від нас хабара.

Я був вимушений піти на його умови і спочатку орендувати цю лазню, потім зробити там ремонт, а лише потім її приватизувати. По іншому за словами мера, у нас не було шансів. Вся ця процедура приватизації зайняла більше року, хоча мер обіцяв нам все зробити за пів року. І сама сума хабара з 50 тис. доларів зросла до 60 тис. доларів.  Це змусило мене звернутися до правоохоронних органів. Результатом мого звернення стало те, що 15 грудня 2008 року міліцією та співробітниками Генпрокуратури самого мера М.Приходька, його брата Віктора та керівника комунального ринку А.Походню було затримано.  При затриманні мера з його службового автомобіля було вилучено 19 500 доларів, а у його брата 500 доларів. Це був останній транш хабара який я передавав у розмірі 20 тис. Всього ніжинський мер отримав від мене 60 тисяч доларів США.

Кримінальну справу було порушено заступником Генерального прокурора України Р.Кузьміним. Заарештований мер та його підручні майже шість місяців перебували у СІЗО,а потім їх випустили під заставу.

Слідство проводила Генеральна прокуратура України, два обвинувачуваних – рідний брат мера Віктор та його підлеглий А.Походня свою вину визнали і вказали, що всі гроші вони передавали меру. Сам міський голова М.Приходько свою вину не визнає, хоча після того як вийшов із СІЗО, то неодноразово телефонував мені і під час зустрічей обіцяв мені повернути всі кошти хабара, але повернув мені тільки півтори тисячі доларів. Крім того мер дуже наполегливо просив інших учасників кримінальної справи змінити покази на його користь. Деякі свідки – підлеглі самого мера піддалися на його вмовляння та залякування, але що показово ні рідний брат, ні інший обвинувачений свої покази до сих пір не змінили. Слідство тривало майже два роки і довело вину М.Приходька. Лише в грудні 2012 року почалася судова тяганина. Справа потрапила до Новозаводського районного суду  у місті Чернігові. І тут УВАГА !!!. При її розгляді почали відбуватися речі, котрі не піддаються здоровому глузду і не можуть бути пояснені з точки зору закону.

Суддя Олексій Подялюка, який розглядає цю кримінальну справу за майже двохрічний термін розгляду не спромігся провести навіть судові дебати. Іноді засідання призначаються по одному-два в місяць, та і ті не відбуваються! Воно і зрозуміло, бо мер після СІЗО повернувся на свою посаду, не дивлячись про постанову слідчого про відсторонення, а відповідно отримав доступ до всіх документів, що мають відношення до кримінальної справи та фінансових ресурсів, що очевидно теж важливо для затягування розгляду справи.

Взагалі, в місті Ніжині парадоксальна ситуація: містом вже два роки керує підсудний за вчинення тяжкого посадового злочину мер, якому до речі «світить» від 8 до 12 років, а Новозаводський районний суд міста Чернігова вже два роки не може винести вирок та змусити підсудних відшкодувати мої передані в якості хабара гроші.

І чим ви думаєте займається підсудний мер, перебуваючи на посаді? Звісно, що не міськими проблемами,а виключно своїми. Фальсифікує докази – офіційні документи, возить на судові засідання своїх підлеглих, як свідків. Вчиняє розправи над тим, хто не хоче давати потрібні для нього свідчення.

Люди в Ніжині вже всі про це «криком кричать», але їх ніхто не чує, все мов би так і треба. Може хоч на передодні виборів влада відреагує на це беззаконня.

Я вже звернувся з відповідною скаргою до вищої кваліфікаційної комісії суддів і закликаю всіх журналістів, громадський діячів, правозахисників, представників влади та правоохоронних органів вступитися, припинити беззаконня та цей театр абсурду, тому що всі розмови про розбудову правової держави на тлі того, що відбувається в Ніжині просто балачки.

 

З повагою Валерій Макарук

Всі пояснення надам за номером телефону 0676584443

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair