Європо, не сумнівайся: їхня міліція їх від людей вбереже!

  Віктор Ратушняк запевнив представників ПАРЕ у готовності міліції забезпечити правопорядок під час виборів

 Сьогодні в МВС заступник Міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк зустрівся з представниками Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи зі спостереження за виборчою кампанією з виборів народних депутатів України.

 Заступник Міністра наголосив делегатам, що міліція – поза політикою та відповідно до Закону України „Про міліцію” основними її завданнями є охорона і забезпечення громадського порядку, запобігання правопорушенням та їх припинення.

 З початком виборчої кампанії в Міністерстві та усіх підпорядкованих підрозділах розгорнуті Оперативні штаби у цілодобовому режимі, – продовжив Віктор Ратушняк. Їх основне завдання відслідковування ситуації в державі, пов’язаної з виборчим процесом, збір та аналіз інформації, а також внесення пропозицій щодо вжиття, за необхідності, додаткових правоохоронних заходів. На сайті МВС створена окрема рубрика по виборам, в якій висвітлюється робота органів внутрішніх справ щодо забезпечення законності перебігу виборчого процесу та реагування на повідомлення.

 За словами Віктора Ратушняка, з початку виборчого процесу органами внутрішніх справ зареєстровано 886 повідомлень пов’язаних з його перебігом. Із загальної кількості найбільше повідомлень про незаконну агітацію, хуліганські прояви та виявлення агітаційних матеріалів, надрукованих з порушенням законодавства.

 Варто підкреслити, що за результатами проведених органами внутрішніх справ перевірок наразі стосовно 81 особи складено протоколи про адміністративні правопорушення, які направлено до суду для прийняття рішення, а також за результатами розгляду судом накладено адміністративні стягнення на 19 осіб. За ознаками складу злочинів міліцією порушено 33 кримінальні справи. За рештою прийнято інші рішення згідно із законодавством та проводяться перевірки.

 – На сьогодні існує багато громадянських інституцій, які здійснюють дослідження з приводу перебігу виборчого процесу та оприлюднюють відповідну інформацією, продовжив Віктор Ратушняк. Але я хочу наголосити, що в Україні є державні органи, зокрема, правоохоронні, на які покладено обов’язок реєструвати повідомлення, перевіряти їх та приймати рішення згідно законодавства.

 Особлива увага приділятиметься забезпеченню правопорядку у місцях перебування та проживання офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій. На сьогодні ЦВК зареєстровано 512 офіційних спостерігачів. Планом заходів МВС України підпорядкованим підрозділам на місцях доручено у разі звернень офіційних спостерігачів надавати їм необхідну організаційну допомогу. Наряди міліції будуть наближені до місць тимчасового перебування іноземних спостерігачів.

  Також заступник Міністра повідомив, що для забезпечення громадського порядку та реагування на можливі правопорушення у день голосування попередньо планується залучити понад 65 тис. працівників міліції.

 На завершення зустріч набула живого діалогу, під час якого іноземні гості ставили питання заступнику Міністра та отримували вичерпні та конструктивні відповіді.

 Віктор Ратушняк наголосив представникам ПАРЕ, що міліцією будуть вжиті необхідні заходи у межах чинного законодавства України для забезпечення належного правопорядку в рамках виборчого процесу.

УЗГ МВС України

* * *

Майдан-ІНФОРМ: Кийки, бронежилети, водомети,– закуплено! Резерви підтягнуто. Бойові набої роздадуть о 23:59 28.10.2012!