Конкурс для журналістів: “Як УПО може вплинути на ситуацію з правами людини в Україні”

Конкурс для журналістів:

Як УПО може вплинути на ситуацію з правами людини в Україні

 Журналісти й журналістки, які висвітлюють правозахисну тематику, запрошуються до участі у журналістському конкурсі Як УПО може вплинути на ситуацію з правами людини в Україні.

Конкурс, який триватиме до 15 жовтня 2012 року, присвячено наймасштабнішому світовому моніторинговому механізмові у сфері дотримання прав людини – “Універсальному періодичному оглядові” (УПО), в рамках якого цієї осені у Женеві оцінюватимуть Україну.

Автор матеріалу-переможця конкурсу отримає змогу висвітлювати проведення цьогорічного Огляду щодо України, перебуваючи безпосередньо на місці подійна засіданні Ради ООН з прав людини у Женеві.

УПО – процедура, протягом якої раз на чотири роки кожна країна мусить звітувати у рамках Об’єднаних Націй, як вона дотримується прав і свобод людини — і отримувати оцінку та рекомендації щодо покращення ситуації в цій сфері. Наприкінці жовтня, вдруге за час існування механізму УПО, через нього в ООН проходитиме Україна.

Центр інформації з прав людини” та ГО “Центр Соціальна Дія” за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, пропонують журналістам допомогти мешканцям України дізнатися про УПО більше — саме напередодні цієї події.

Умови участі у конкурсі:

–     Тематика матеріалу має стосуватися Універсального Періодичного Огляду, його цілей та механізмів реалізації.

–     На конкурс мають бути подані авторські матеріали, вже розміщені на момент подання у засобах масової інформації, які орієнтовані на аудиторію в Україні. Приймаються матеріали, вміщені у друкованих ЗМІ, на радіо, телебаченні та у Інтернет-ЗМІ.

–     Подання на конкурс матеріалів має супроводжуватися поданням їх електронної копії, для відео- чи аудіоматеріалів — повним розписаним текстом матеріалу.

–     Обов’язковим є вказування даних автора матеріалу (у разі використання псевдоніму — імені та прізвища) та даних про ЗМІ (аудиторія, періодичність виходу), в якому матеріал було вміщено.

Критерії оцінки:

– рівень дотримання журналістських стандартів, збалансованість матеріалу;

– рівень розкриття теми дотримання прав людини в Україні та ролі УПО;

– перевага критичного подання матеріалу та мінімум описовості;

– актуальність й ілюстративність матеріалу.

Оцінювання робіт проводитиме журі, сформоване з організаторів конкурсу, правозахисників та журналістів.

Склад журі:

Марк Божанік – радник з питань прав людини Представництва ООН в Україні;

Максим Буткевич – співкоординатор Проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія»;

Аркадій Бущенко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини;

Тетяна Печончик – керівник Центру інформації про права людини;

Єгор Соболєв – керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»;

Юлія Щербініна – програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні.

На конкурс приймаються матеріали, які з’явилися в українських засобах масової інформації протягом 2012 року, причому роботи мають бути отримані не пізніше 15 жовтня 2012 р.

Про своє рішення журі оголошує до 17 жовтня 2012 р.

Матеріали для участі у конкурсі, будь ласка, надсилайте за адресою butkevych@noborders.org.ua з копією на yevgeniy.zelenko@undp.org.

Телефони для довідок: +380 66 7897660; +380 50 3348780.