Спільна заява громадських організацій щодо захисту свободи мирних зібрань в Україні

14.09.2012

  Ми, представники громадських організацій та громадські активісти, об’єднані спільним інтересом щодо захисту свободи мирних зібрань в України, дійшли спільної згоди про наступне:

 1.  Тенденція збільшення кількості судових заборон проводити мирні зібрання в Україні та зростання кількості притягнутих до адміністративної відповідальності осіб за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій є предметом нашого спільного занепокоєння.

2.  Застосування судами як підстави для обмеження свободи мирних зібрань законодавства СРСР і актів органів місцевого самоврядування, що не відповідають положенням Конституції України, довільне тлумачення норм Основного Закону України всупереч європейським стандартам свідчать про втручання держави у свободу мирних зібрань.

3. Закон України “Про свободу мирних зібрань” має бути ухвалений у редакції, яка відповідає європейським стандартам та інтересам громадянського суспільства.

 Просимо всі політичні групи, що мають своє представництво у Верховній Раді України, незважаючи на звичну для періоду виборчої кампанії поляризацію оцінок, підтвердити пріоритетне значення прав людини і основоположних свобод і підтримати нашу спільну позицію:

1. Представникам різних фракцій спільно подати на розгляд ВРУ узгоджений із громадськими організаціями законопроект, який би зокрема виключав можливості довільного застосування адміністративних стягнень.

 2. До ухвалення такого проекту у першому читанні, не виносити на голосування законопроект №2450.

 3. Комітетові ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відкликати законопроект 2450 для доопрацювання, зокрема, наступних положень:

         1)      Встановити мінімальний термін повідомлення у календарних днях чи годинах замість робочих днів (Ст.7)

        2)      Уточнити перелік підстав для обмеження мирних зібрань (Ст.16)  та перелік прав і обов’язків організаторів (Ст.5)

        3)      Переглянути передбачений перелік місць, де проведення мирних зібрань не допускається (Ст.9)

 4. Після врахування пропозицій громадських організацій та узгодження редакцій обох законопроектів, ухвалити їх одночасно і передбачити одночасне набуття ними чинності.

 5. Враховувати результати моніторингів реалізації свободи мирних зібрань, які надалі систематично будуть здійснюватися громадськими організаціями, і сприяти усуненню перешкод.

 

Роман Куйбида                     Центр политико-правових реформ

Володимир Чемерис            Інститут “Республіка”

Аркадій Бущенко                  Українська Гельсінська Спілка з прав людини

Михайло Свистович             Громадянський Рух “Відсіч”

Максим Лациба                    Український незалежний центр політичних досліджень

Роман Романов                     Міжнародний Фонд “Відродження”

Олександр Северин             ГІМЦ “Всесвіт”/ Майдан-Моніторинг

Віктор Таран                         Центр політичних студій та аналітики

Михайло Каменєв                ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив»

Євген Захаров                        Харківська правозахисна група

*****

Приєднатися до заяви можна ТУТ