Відкриття пам’ятника на братській могилі сірожупанників

23 вересня о 12-00 у селі Холодець Волочиського району Хмельницької області урочисто освятять пам’ятник на могилі 17-х козаків та старшин Армії УНР.

         1 червня 1919 року, в рамках загальноармійського наступу військ Української Народної Республіки на схід, бійці 10-го полку сірожупанників форсували річку Збруч та вступили в бій з Таращанським полком Червоної армії в околицях села Купіль. Того ж дня українці були відтиснуті більшовиками на захід. Сімнадцять українців потрапили у полон до червоних. Надвечір червоноармійці стратили військовополонених у сусідньому селі Холодець, на березі місцевого ставка.  Селяни зібрали помордовані тіла бійців та поховали на сільському цвинтарі. 24 серпня 1919 року командир 10-го полку сірожупанників Анатолій Костик, в числі інших бійців, відвідав село. Над могилою поставили дерев’яного хреста, відправили панахиду, військовою сальвою віддали шану полеглим.  Командир Костик через півроку розділив долю своїх товаришів – загинув у бою під час Першого зимового походу.

         У 2012 році, зусиллями благодійної ініціативи «Героїка», поховання було віднайдено. На кошти жертводавців, за участі численних волонтерів, на могилі споруджено військовий пам’ятник.

Запрошуємо взяти участь в урочистостях з нагоди освячення монументу!

Довідки за телефоном: 093 725 67 45 (Павло Подобєд)

1 Comment

Comments are closed.