Freedom House побачив у законі про “наклеп” обмеження свободи слова

Freedom House засуджує ініціативу введення відповідальності за “наклеп” в Україні і закликає Верховну Раду зняти законопроект з розгляду.

Про це йдеться в прес-релізі організації.

“У цій новітній ініціативі про криміналізацію наклепу ми бачимо чіткі й узгоджені зусилля, щоб обмежити свободу слова та вільне висвітлення виборчої кампанії в Україні”, – заявив президент Freedom House Девід Крамер.

Крім того в заяві сказано, що в останні кілька місяців спостерігається низка тривожних подій щодо свободи преси і свободи слова в Україні.

У приклад в релізі організації наводиться тиск на журнал “Тиждень” і канал TVi.

У Freedom House нагадали, що організація нещодавно провела оцінку демократичної ситуації з правами людини в Україні, в якій підкреслюється стурбованість тим, що простір для свободи преси скорочується.

Окрім того, всесвітня асоціація видавців газет та новин (WAN-IFRA) закликала народних депутатів проголосувати 2 жовтня за відкликання законопроекту.

“Від імені видавців газет та новин світу, ми закликаємо народних депутатів прийти на сесію до Верховної Ради та підтримати проект постанови ВР для того, щоб забезпечити українським журналістам гарантії та можливість відкрито повідомляти суспільству з усіх важливих та соціально чутливих питань, та допомогти розвитку вільних та незалежних медіа в Україні”, – йдеться у повідомленні WAN-IFRA .

На думку асоціації, повернення кримінальної відповідальності за наклеп також вступає у протиріччя із позицією, яку задекларував президент  Віктор Янукович під час проведення в Україні 64-го Всесвітнього газетного конгресу.

В асоціації нагадали, що він публічно засвідчив, що метою українського уряду є побудова сучасної медіасистеми в Україні та розвиток сильних, незалежних ЗМІ, які демонструють сталий розвиток.

Українська правда