Урядова комісія з прав релігійних організацій зібралась на перше засідання за останні три роки

КИЇВ – Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України під керівництвом Віце-прем’єра Раїси Богатирьової 22 жовтня 2012 року зібралась на перше засідання за теперішнього складу Уряду, повідомляє Інститут релігійної свободи.

До порядку денного засідання було включено питання про долю нещодавно ухвалених змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (проект № 10221) та резонансного Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр» (проект № 10492). Рішення Комісії лише підтвердило позицію членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які напередодні закликали Президента України ветувати зазначені закони.

Комісія доручила МВС, Державній міграційній службі разом із Мінкультури опрацювати питання щодо спрощення процедури отримання посвідок на тимчасове проживання в Україні іноземцями, які прибули в Україну за запрошенням релігійних організацій з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності.

Окремо урядова Комісія розглянула питання щодо надання релігійним організаціям права на заснування приватних навчальних закладів.

Доповідаючи по цьому питанню, митр.протоієрей УГКЦ о. Олекса Петрів нагадав, що у березні 2012 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулась до Президента України з пропозицією ухвалити комплекс змін до чинного законодавства України про освіту. Зокрема, пропонувалось визначити релігійні організації суб’єктами права заснування навчальних закладів державного стандарту освіти, для чого необхідно було підтримати законопроект № 9580 від 13.12.2011 р.

Комісія вирішила доручити Міністерству освіти, молоді та спорту України разом із Міністерством культури додатково опрацювати це питання та підготувати відповідні пропозиції для розгляду на наступному засіданні Комісії.

Нагадаємо, що зазначена ініціатива за останні кілька років неодноразово відхилялась під час розгляду у парламенті. Приміром, Комітет з питань науки і освіти протягом року відмовлявся прийняти рішення щодо законопроекту № 9580, що унеможливило його розгляд парламентом навіть у першому читанні.

Крім цього, Комісія доручила Львівській облдержадміністрації та низці міністерств підготувати узгоджені пропозиції щодо передачі Римсько-католицькій церкві будівель, розташованих у м. Львові по вул. Винниченка, 30 та 32, а також по вул. Кривоноса, 4.

На завершення засідання Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій затвердила склад робочої групи, яка у проміжках між її засіданнями буде накопичувати, опрацьовувати та готувати матеріали для розгляду Комісією.

Довідка ІРС. Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій  утворена Кабінетом Міністрів України у 2008 році як постійно діючий консультативно-дорадчий орган за результатами зустрічі членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Глави конфесій і, зокрема, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово закликали Президента України В.Януковича та Прем’єр-міністра України М.Азарова відновити діяльність Комісії задля вироблення та узгодження єдиної державної політики у сфері забезпечення свободи віросповідання. 22 жовтня 2012 року відбулось перше засідання Комісії за теперішнього складу Уряду та за останні три роки.

Більше ФОТО: www.irs.in.ua