Громадянам – реальну участь у вирішенні місцевих питань!

Громадська організація Центр «Доброчин» розпочинає реалізацію проекту «ОСН як механізм вирішення проблем місцевого розвитку» за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту. Проект має на меті вирішення актуальних проблем муніципальної політики шляхом підвищення взаємодії між партіями та неурядовими організаціями для розробки та прийняття Положення «Про органи самоорганізації населення» в містах Щорс та Городня Чернігівської області.
Презентація діяльності проекту та зустрічі з представниками місцевої влади, депутатами, лідерами політичних фракцій, пройшли в містах Щорс та Городня 10 жовтня 2012 року.
Обговорення Положення про ОСН стало одним із питань, які були винесені на сесію Городнянської міської ради, що свідчить про зацікавленість представників як місцевої громади, так і політичних партій, покращувати життя місцевим жителям. В Щорсі прес-конференція та зустріч відбувались у приміщенні Щорської міської ради.
Учасники заходів дізнались про переваги прийняття Положення в їх містах та активно долучились до дискусії, яким має бути Положення про ОСН. Жваво також обговорювались питання активізації населення. Що таке ОСН мешканці таких міст як Городня та Щорс знають, хіба що, на прикладі квартальних чи вуличних комітетів, які існують у приватному секторі ще з радянських часів, і навряд чи усвідомлюють, що така структура, створена на рівні будинку (кварталу, вулиці тощо), може допомогти у вирішенні низки місцевих проблем.
Як зазначив експерт проекту Олександр Підгорний: «Активізація населення — перша передумова позитивних змін в житлово-комунальній сфері міста, оскільки для створення ОСН необхідне волевиявлення мешканців та їх бажання самостійно брати участь у вирішенні місцевих питань як особисто, так і через обрані ними органи». Тому необхідно заохочувати ініціативу жителів до самостійного вирішення питань місцевого значення в рамках Конституції і законів України.
Головним завданням на сьогодні для громадських організацій, політичних партій та активних громадян є участь у процесі розробки та прийнятті ”Положення про ОСН”, завдяки якому громада зможе перебрати на себе частку повноважень місцевого самоврядування. Адже розвиток локальної демократії та реальна участь громадян у вирішенні питань місцевого значення є однією з найважливіших умов побудови громадянського суспільства.