Інформацію про генплан Чорнобиля та інших міст Київської, Чернівецької та Харківської областей оприлюднили громадські активісти

На сайті www.cityplan.in.ua з’явилася нова інформація про доступність генпланів у Харківській, Чернівецькій, та Київській областях України.

Зокрема, з відповіді Іванківської районної ради на Київщині можна дізнатися, що після Чорнобильської катастрофи за будь-які містобудівні дії в зоні відчуження, в т.ч. і за генплан міста, відповідає Міністерство України з надзвичайних ситуацій. Отже, зацікавленим генпланом Чорнобиля  слід звертатися до відповідного Міністерства.

На веб-порталі також розміщені відповіді інших міських рад України про доступність генпланів для громадян, що були надані на інформаційні запити Східноукраїнського центру громадських ініціатив та його партнерських організацій. З представлених на сайті документів можна дізнатися, де генеральні плани перебувають у вільному доступі, а де – втаємничені. Обмеження у доступі  найчастіше обумовлюється накладанням на документ грифу «Для службового користування».

«Хоча українське законодавства зобов’язує робити генплани доступними для громадян, проте міські ради грубо порушують ці вимоги», – зазначає Олександра Матвійчук, голова Правління Центру громадянських свобод, що досліджує доступність генпланів міст Київської області.

Не відрізняється ситуація і в інших областях. «Жодна міська рада Харківщини не надала нам повної відповіді. Дехто відмовляє і посилається на «ДСК», інші міста лише створюють генплани. Є і такі населені пункти, посадовці яких взагалі не мають намірів розробляти ці містобудівні документи. Але, як без плану розвиватися навіть маленькому місту?», – дивується позицією чиновників дослідник відкритості генпланів Харківщини Олег Вяткін (екологічна група «Печеніги»).

Отримати інформацію про доступність генпланів буває досить складно, адже окремі міські ради відмовляються надавати потрібні матеріали, або ігнорують інформаційні запити. Такі дії чиновників є протизаконними, а тому громадські активісти вже зараз оскаржують їх у прокуратурах.  Відповіді  прокуратур на скарги так само можна знайти на сайті  www.cityplan.in.ua , їх кількість постійно зростає.

Якщо вас цікавить інформація про доступність генплану у вашому місті просто відвідайте інтерактивну карту веб-порталу.

Контакти:

Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

тел. 067 640 94 40,

e-mail: planmista@gmail.com;

www.cityplan.in.ua

***

Веб-портал www.cityplan.in.ua створено Східноукраїнським центром громадських
ініціатив
у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування
без корупції: мережа громадянської дії»
за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.