НМПУ: цензура в УНІАН може призвести до нової журналістської революції

27 жовтня 2012 року. Незалежна медіа-профспілка України заявляє, що керівництво інформаційного агентства УНІАН може спровокувати нову журналістську революцію. Саме цензура стала причиною масових протестів журналістів у 2004 році. Як відомо, після цього почалася помаранчева революція.

Керівництво УНІАН знову  наступає на ті самі граблі. Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий довів до відома редакторів сайту УНІАН Любові Жаловаги і Валентини Романенко, що на підставі службової записки керівника інтернет-проектів УНІАН Миколи Кондратенка кожна з них оштрафована на 200 гривень за оприлюднення на сайті новини під заголовком «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою».

Такі дії керівника інформаційного агентства є грубим порушенням ст.34 Конституції України та ст. 10 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод людини, які гарантують на свободу думки та слова.

Крім того, ч.1 ст.147 КЗПП передбачає що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:1) догана; 2) звільнення. Ніякі грошові штрафи, як захід стягнення чинним законодавством не передбачені.

Таким чином, Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, маючи намір перешкодити професійній журналістській діяльності  редакторів сайту УНІАН Любові Жаловаги і Валентини Романенко, зловживаючи своїми службовими повноваженнями в інтересах представників діючої влади, вийшов за межи своїх службових повноважень, відповідно вчинив злочини передбачені ст.ст.171, 364, 365 КК України.

На жаль, така «редакційна політика» вбиває репутацію одного з найстаріших з часу проголошення незалежності інформаційного агентства. З об’єктивного засобу масової інформації УНІАН може перетворитися на оспівувача влади, а це може призвести до його загибелі. Так само, як недолуга політика керівництва  близького до групи «Приват» медіа-холдингу півтора роки тому  призвела до втрати одного  з найуспішніших медіа-проектів «Газету по-киевски».

Крім того, недавні недолугі ініціативи деяких представників влади у вигляді сумно відомого «закону про наклеп»  викликали невдоволення журналістів по всій Україні. Вони також спричинили масовий протест і підвищили градус напруги в суспільстві. Продовження подібних дій у вигляді цензурування ЗМІ на користь влади може підняти напругу до критичної точки і непередбачуваних наслідків.


Прес-служба Медіа-профспілки
profpres@ukr.net
http://www.nmpu.org.ua
38-050-310-44-41