Омбудсмен: заборона “пропаганди гомосексуалізму” обмежить права

Законопроект проти пропаганди гомосексуалізму може призвести до надмірного обмеження прав людини в Україні. Про це йдеться у відкритому листі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до керівництва Верховної Ради.

Як відомо, 2 жовтня парламент проголосував у першому читанні за законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)”, реєстраційний №8711 від 20.06.2011, яким передбачається запровадити у вітчизняне законодавство новий правовий термін – “пропаганда гомосексуалізму”.

“Намагаючись заборонити “пропаганду гомосексуалізму”, зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміну, чим порушує обов’язкову вимогу правової визначеності норм закону, яка слідує з конституційних принципів верховенства права (ст. 8) та рівності перед законом (ст. 24)”, – зазначає В. Лутковська.

Така відсутність визначення може призвести до надмірного обмеження прав (всупереч ст. 22 Конституції), зокрема права на свободу вираження поглядів, що суперечитиме статті 34 Конституції та міжнародним зобов’язанням держави у сфері захисту прав людини – статті 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права”, – додала вона.

Водночас, на її думку, це також створить “широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд визначатимуть, що є “пропагандою гомосексуалізму” в кожному конкретному випадку”.

“Прошу врахувати цю позицію при підготовці законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)” до розгляду його у другому читанні”, – підсумувала вона.

Джерело : Українська Правда