“Опора”: На Рівненщині перші порушення

На Рівненщині спостерігачами “Опори” зафіксовано перші порушення виборчого законодавства. У 153 виборчому окрузі члени дільничної виборчої комісії села Ново Українка (№560700) не допустили спостерігача до участі у першому засіданні. Члени ДВК закрилися у приміщенні і не відкривали двері для спостерігача, аргументуючи це тим, що засідання вже розпочалося. Таким чином спостерігача було незаконно позбавлено можливості переконатися у пломбуванні скриньок та підписати контрольні листи.

На дільниці у селі Городок (№560670 153 округу) члени ДВК розмістили столи для видачі бюлетенів таким чином, щоб спостерігачі не могли контролювати процедуру видачі їх громадянам. На зауваження спостерігача, голова комісії відмовилася забезпечити умови для проведення спостереження.

У селі Котянка 154 виборчого округу члени ДВК хотіли розпочати процедуру голосування на десять хвилин раніше встановленого законом терміну. Отримавши зауваження від спостерігача, ДВК продовжило роботу згідно процедури. У селі Урвени Здолбунівського району опозиційні політичні сили звернулися до суду у зв’язку із включенням до списку осіб, що голосують за місцем проживання близько ста психічно хворих осіб. Питання про включення даних осіб у окремий список розглядалося на вчорашньому засіданні ДВК. Спочатку члени комісії прийняли рішення не включати їх до списку, однак, уже о 20 голині вони змінили своє рішення. Згідно виданих довідок, більшість включених осіб хворіють на параноїдальну шизофренію. В окружній виборчій комісії 154 округу виявили бюлетені для неіснуючої дільниці. В той же час із ДВК надходить інформація про те, що на дільницях не вистачає бюлетенів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження “Опори” у Рівненській області
096 91 87 408