Просто скажи “НІ”. Волевиявлення робиться не лише у день виборів

Вас дратує політична реклама? Настирливо лізе у око і виїдає мозок?

Якщо така реклама розміщується із порушенням закону “Про вибори народних депутатів” то можна, принаймні, надіслати скаргу на  “Інтерактивну карту виборчих порушень”.  Це коли, приміром, агітація розміщна на громадському транспорті, в лікарні чи у навчальному закладі.

А якщо формальних порушень нема, і “вони” начебто мають право? Якщо у них ще й адмінресурс є і вони його використовують сповна? Якщо  з поштової скриньки щодня на вас висипаються стуси макулатури? Якщо вам кажуть: “Нас попросили”?

Ви – виборець. І ви маєте повне право, якщо й не громадський обов’язок, вголос казати що саме вам не подобається, чого ви не хочете і що не підтримуєте.
Це працює, повірте!

Приміром тут можуть бути кілька історій успіху, про які їх учасники (чи, радше,  – творці) написали у фейсбуці.

Роман Шульга, тут:

Вчера подошел к киоску, на стекле которого был плакат Ирины Бережной, спросил продавца как он там оказался, получил ответ -“работники ЖЕКа принесли и убедительно поПРосили повесить”, я объяснил продавцу что согласно норм закона о выборах (равные условия) ей теперь могут повесить все партии и их кандидаты все что угодно, а отказать им в этом теперь у нее нет законных оснований (благодаря партии Регионов, которая таким образом ее подставила). Короткая беседа убедила продавца, в том что голосовать следует против тех кто слишком наглеет, и никому ни когда не стоит давать много власти (которая является источником наглости), и что бы остановить власть целесообразно голосовать за ВО “Батькивщина”.
Флаги и агит материал вешают не кто любит власть, а те кого власть заставила это сделать, с теми кого заставляют можно и нужно вести беседу, только подход должен быть верным.

Oxana Dyakova,

04.10: Можно ли развешивать партийные флаги на магазине, продукты “24 часа”? Шла по улице  -на магазине аж три штуки весят! Зашла в магазин и спрашиваю – где здесь приёмная ПР? А здесь магазин! А чего флаги понавесили! А нам сказали! Если это нарушение – завтра сфоткаю! Заходя в магазин, должно быть приятное чувство, в какой-то мере, купить что-то вкусное и полезное! А у меня было ощущение,что я на митинге ПР и Азаров сейчас будет продавать мне сосиски!
05.10: Вчера оставила сообщение в группе по поводу флагов ПР на магазине! И хотя это вроде не нарушение-сегодня не выдержала и пошла в магазин с фотиком. Когда подошла к магазину увидела,что флагов- НЕТ! Сняли! Ушла с хорошим настроением!
Віктор Козоріз, журналіст, редактор газети “Миргородська правда”:

Сьогодні, коли я зайшов до  Інтернет-центру в Миргородській районній бібліотеці (Полтавська  область), то на одному з  новеньких комп’ютерів побачив приклеїний прапорець Партії Регіонів.
Складається враження, що в тому,  що в бібліотеці встановили компютери і  підвели Інтернет заслуга виключно Партії регіонів. Дуже прикро, що таким не чесним шляхом ведеться виборча агітація.

(Пана Віктора попросили надіслати фото того прапорця. Він відповів, що на його зауваження бібліотекарка  прапорець зняла, через кілька днів він знову приходив, і прапорця не було).

Любов Поліщук: Іноді краще перевіряти

Одеська родина, яку працівники ЖЕКу наполегливо просили вивісити на балконі банер на підтримку кандидата від влади, відповіла своїм, власним гаслом:

Інша родина, теж в Одесі, прикрасила свій балкон таким витвором політичної агітації:

Громадський активіст та кандидат у народні депутати Сергій Дубенко  звернувся до виборців та колег-кандидатів із закликом самотужки прибирати з вулиць партійні прапори. У разі конфліктів з  надто прискіпливими правоохоронціями Сергій обіцяє свою підтримку:

Я вообще за то, чтобы улицы моего города ВСЕГДА были украшены муниципальными флагами. Не только по праздникам, а ВСЕГДА.  А по праздникам пусть рядом красуются государственные

 На Інтерактивну карту порушень закону про вибори надійшло таке повідомлення: Сегодня в Сватовском районе кандидат в народные депутаты по 113 округу  в своей рабочей поездке увидел следующее. Школьный автобус перевозил учителей и школьников, переднее стекло которого было развешано флагами партии регионов и благотворительного фонда “Добробут” кандидата в народные депутаты. Кандидат  дал указание юристу срочно обратиться в управление образования сватовского района и в ОВК за нарушение ведения агитации и использования детей для пиара. Стоявшая сзади женщина оказалась директором данной школы. Услышав указание кандидата директор сказала “Чего вы ругаетесь?” На что он ответил “Я не ругаюсь, я требую соблюдения закона о выборах народных депутатов Украины. Агитировать и пиариться в учебных заведениях а также в транспорте перевозящем школьников запрещено законом” ! Продолжая встречаться с избирателями, кандидат увидел школьный автобус возвращающийся назад без агитации на лобовом стекле. Мы специально не указываем населенный пункт имя и фамилию директора понимая, что ее заставило районное руководство.

Ще одна схожа історія зі шкільним автобусом.
Скадовськ, Херсонської області. Відомий дитячий курорт. “Оксамитовий сезон”, який співпав із виборами, кандидати вирішили використати для одноденних прогулянок школярів з сіл свого округу.
2-го жовтня тут були помічені кілька шкільних автобусів, прикрашених, наче новорічна ялинка, символікою “регіоналів”. Це було зафіксовано на відео, розміщене в інтернеті, озвучене на прес-конференції.
І от – 18 жовтня. Знову шкільні автобуси. І навіть сором’язливий плакатик – “Від В.Ф.Януковича та уряду”.  Брехня та маніпуляція, так. Але порушення закону, що полягає у використанні передвиборчої агітації на гроадському транспорті, нема:

Скажете, що наявність/відсутність агітації на цьому конкретному автобусі не вплине на результати цьогорічних виборів? Може й так. Але на що точно вплине – так це на свідомість людей, які вперше в своєму житті голосуватимуть може вже на наступних парламентських виборах. І від нас з вами також залежить, чи йтимуть вони на ті вибори із рабською ментальністю чи з вільним мисленням вільної людини.

Маєте власний подібний досвід відмови від нав’язливої та маніпулятивної політичної локшини? Напішіть нам в коментарях або на поштову скриньку. Ми додамо й ваше повідомлення до вже згаданих історій успіху.

Якщо ж ви вже зробили усе можливе, аби захистити ваше право на вільний та усвідомлений вибір, залишається ще наше спільне завдання той вибір захистити.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.