У Києві з’являться перші в історії України намети «не за, а проти»

В середу і четвер у Києві з’являться перші в історії України агітаційні намети, де проводитиметься агітація не за, а проти кандидатів у народні депутати та політичних партій – суб’єктів виборчого процесу. Таким чином активісти кампанії «Помста за розкол країни» реалізовуватимуть своє право на агітацію проти, надане їм ст. 68 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Оскільки кампанія «Помста за розкол країни» спрямована проти тих політиків і політичних сил, які в будь-який спосіб сприяли прийняттю закону «Про засади державної мовної політики», агітація вестиметься насамперед проти Партії регіонів та її кандидатів у мажоритарних округах.

Перший такий намет буде встановлений у Солом’янському районі столиці біля станції метро «Політехнічний інститут» в середу, 3 жовтня, о 14.30. Вибір на користь саме цього району був зроблений активістами тому, що у 222-му виборчому окрузі їм чинились найбільші в Києві перешкоди здійснювати своє законне право агітувати проти: 9 вересня поширенню листівок із закликами не голосувати за Партію регіонів та її кандидата Максима Луцького намагалася завадити міліція, а потім на активістів напали молодики, якими керував заступник голови «Молодих регіонів» Києва і заступник голови Солом’янської районної організації Партії регіонів Роман Карпов, а 15 вересня міліція завадила поширенню цих самих листівок, брутально затримавши трьох активістів й склавши на них адміністративні протоколи про злісну непокору міліції (суд не знайшов у діях активістів складу правопорушення).

Другий намет буде встановлений у четвер, 4 жовтня, о 14.30 біля кінотеатру «Флоренція» (пр. Маяковського, 31). Тут, у 213-му окрузі, 9 вересня міліція також намагалася затримати активістів, які поширювали листівки проти Партії регіонів та її кандидата (голова Київського виборчого штабу Партії регіонів Валерій Борисов), виславши для цього «Беркут».

Третій на черзі – округ № 211, де 30 вересня бритоголові молодики перешкоджали агітувати проти Партії регіонів та її кандидата Ігоря Лисова.

Згідно ст. 34 Конституції України, кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Згідно ст. 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Згідно ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу, і вона може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України.

Громадянський рух «Відсіч»

066-1365984