Всеукраїнська Рада Церков заохочує до активних дій у вирішенні проблеми сирітства

КИЇВ – Сирітство за своєю суттю – це не лише соціальна, але й духовна проблема. І зараз Церкви та релігійні організації можуть і повинні відіграти ключову роль у тому, щоб усі діти в Україні зростали в люблячих і турботливих сім’ях.

Про це говориться в Зверненні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо захисту і піклування про дітей-сиріт, попередження сирітства та забезпечення права дитини на виховання в сім’ї, ухваленому главами конфесій під час засідання 3 жовтня 2012 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Документ підкреслює важливість роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих умовах, та надання допомоги родинам, які взяли на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. “Потрібно спільними зусиллями розвивати в нашому суспільстві культуру усиновлення і підтримки сімейних форм виховання”, – йдеться у зверненні.

Рада Церков також заохочує всі релігійні громади взяти активну участь у щорічному Всеукраїнському Дні молитви за сиріт, який у цьому році відбудеться 11 листопада.

Крім цього, глави конфесій закликає керівництво держави активізувати процес реформування системи інтернатів та створити необхідні умови для участі релігійних і громадських організацій у роботі з сім’ями та дітьми.

 “Уряд країни заявив про реформування інтернатної системи на користь сімейних форм виховання. Але щоб закрити інтернати, потрібно, щоб дітей прийняли в родини. Зараз в Україні 27 тисяч дітей, які потребують усиновлення”, – зазначив виконавчий секретар Комісії ВРЦіРО з питань соціального служіння Роман Савченко, представляючи проект звернення.

Під час засідання глави конфесій відзначили важливість допомоги дітям-сиротам та профілактики соціального сирітства, наголосивши на необхідності систематичної результативної роботи в цьому напрямку.

Комісія ВРЦіРО з питань соціального служіння визначила вирішення проблеми сирітства одним з пріоритетів своєї діяльності і з цією метою активно співпрацює з відповідними державними структурами та неурядовими організаціями, зокрема з Альянсом «Україна без сиріт».

Джерело: www.irs.in.ua