Україна: Викрадення Леоніда Развожаєва повинно бути розслідувано

Викрадення Леоніда Развожаєва з України, ймовірно санкціоноване урядом Російської Федерації, може являти собою порушення зобов’язань України в рамках міжнародного законодавства з прав людини та Конвенції ООН у справах біженців і, тому, повинно бути негайно розслідувано, заявила Amnesty International.

Леонід Развожаєв, громадянин Росії і помічник російського опозиційного депутата Іллі Пономарьова, був викрадений коло офісу Товариства допомоги єврейським іммігрантам (HIAS), організації-партнера Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, до якого він був направлений  для отримання правової допомоги та консультації щодо процедури надання притулку в Україні.

Речник Міністерства внутрішніх справ України заявив у четвер, що викрадення мало місце, але “це не кримінальна справа, а питання співробітництва між правоохоронними органами, про яке я нічого не знаю”.

“Скидається на те, що замість подання запиту про екстрадицію, влада Росії вирішили примусово повернути Леоніда Развожаєва до Росії, оминаючи будь-які судові чи адміністративні процеси”, заявив Давід Діаз Жожекс, заступник директора програм Amnesty International у Європі та Центральній Азії, у листі до Віктора Павловича Пшонки, Генерального прокурора України від 26 жовтня 2012 року.

“Згідно з міжнародним правом, передача людей з однієї країни в іншу без будь-якого судового чи адміністративного процесу є незаконною”.

 “Представники держав не стоять вище закону. Як і всі інші, вони підкоряються закону, і тому будь-які звинувачення у незаконних діях такого роду з боку представників держави повинні оперативно, неупереджено, ретельно і ефективно розслідуватись”.

 “У відповідності до міжнародного права Україна зобов’язана провести розслідування заяв про катування та інші види жорстокого поводження, що, як повідомляється, були застосовані представниками російського уряду до Леоніда Развожаєва.”

 Будучи учасником Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або    таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Україна зобов’язана  не висилати осіб в країни або території, де вони будуть піддаватися ризику катувань або інших форм жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність поводження чи покарання.

Крім того, згідно з міжнародним правом, Україна зобов’язана захищати осіб, що знаходяться під її юрисдикцією, від катувань та інших видів жорстокого поводження та оперативно, ретельно, ефективно і неупереджено розслідувати заяви про катування та інші види жорстокого поводження.

Мінська угода про створення Співдружності незалежних держав, учасницею якої також є Україна, зобов’язує уряди гарантувати громадянам усіх держав-учасниць, що знаходяться на їх територіях, цивільні, політичні, економічні та культурні права і свободи відповідно до загальновизнаних міжнародних норм у сфері прав людини без жодних винятків.

“З огляду на випадки участі України в примусових поверненнях біженців у минулому, і неоднозначність заяви Міністерства внутрішніх справ України, Amnesty International занепокоєна можливістю участі України у цьому інциденті. Це може означати порушення Україною своїх зобов’язань відповідно до міжнародного права”, додав Діаз Жожекс.

Amnesty International вже висловила своє серйозне занепокоєння Генеральній прокуратурі Російської Федерації відносно тверджень  Леоніда Развожаєва, що він був підданий тортурам та іншим видам жорстокого поводження. Організація також занепокоєна ймовірністю «вибивання» у Леоніда Розважаєва визнання вини і показань проти Костянтина Лебедєва, Сергія Удальцова та самого пана Развожаєва.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.