Уманчани пишуть Тото Кутуньо. Про порушення закону про вибори

Надсилаємо Вам копію листа який ми відправили панові Тото Кутуньо. Оскільки передбачаємо можливість порушення законодавства про вибори народних депутатів України, зокрема заборона проведення передвиборчої агітації іноземними громадянами. Якщо будуть виникати будь які питання звертаєтесь. Заздалегідь дякуємо.

 

ВАЖЛИВО

До уваги пана Тото Кутуньо

Копія: Посольство Італії в Україні

Шановний пане Кутуньо,

Ми звертаємося до Вас у зв’язку з Вашим концертом в місті Умань, Україна (далі – «Концерт»), що запланований на 26 жовтня 2012 року. Концерт буде проходити напередодні парламентських виборів в Україні, які відбудуться 28 жовтня 2012 року. Нажаль, під час проведення парламентських виборів в Україні фіксуються численні порушення законодавства зі сторони кандидатів від правлячої партії, що ставлять під загрозу основні принципи демократії в Україні.

Ваш концерт рекламується, як такий, що проходить за підтримки пана Антона Яценко, що є одним із кандидатів в депутати від правлячої партії. Зокрема, в рекламі говориться, що концерт організований паном Яценко. Ми направляємо численні зразки такої реклами для ознайомлення.

Просимо Вас звернути увагу на те, що українське законодавство забороняє іноземним артистам виступати на підтримку кандидатів у народні депутати України. Зокрема, відповідно до статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року (далі – «Закон про вибори») участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Будь ласка, зверніть увагу, що таке порушення Закону Про вибори може розглядатись, як кримінальний злочин. Таким чином, поява будь-яких іноземних артистів на заході запланована в місті Умань на 26 жовтня 2012 може бути достатньою підставою для початку кримінального переслідування організаторів, агентів і артистів.

Ми підписали даний лист з метою попередження Вашої можливої участі у діях, що пов’язані з порушенням демократії в Україні. Звертаємо Вашу увагу на те, що парламентська виборча кампанія в Україні відома своєю недобросовісною конкуренцією, кримінальними справами у зв’язку з порушенням Закону про вибори і навіть тюремними ув’язненнями популярних кандидатів від опозиції. Відсутність незалежної преси в Україні змушує нас звернутися до Вас та до Ваших агентів з цим відкритим листом.

У зв’язку з цим ми сподіваємося, що даний лист привернув Вашу увагу до ситуації, що склалася. Ми просимо Вас і ваших агентів утриматися від відвідування міста Умань з концертом до моменту закінчення виборчої кампанії. Тому, ми просимо Вас перенести Ваш концерт на будь-яку дату після виборів, тобто після 28 жовтня 2012 року.

Спасибі за ваш час і за розуміння.

З повагою,