В округах, де перемагають кандидати від опозиції, ОВК зупинила підрахунок голосів, – Арсеній Яценюк

Обєднана опозиція вимагає від президента, генпрокурора та міністра внутрішніх справ припинити порушення закону в окружних комісіях, а від ОВК – якнайшвидше оголосити результати голосування.

 Про це заявив голова Ради Об’єдднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час прес-конференції в штабі Об’єднаної опозиції на Софійській площі в понеділок, 29 жовтня.

 Арсеній Яценюк наголосив, що виборчий процес не звершено, оскільки досі триває підрахунок голосів як по пропорційній системі, так і по мажоритарній.

 Він наголосив, що Об’єднана опозиція звертається до Центральної виборчої комісії з вимогою пришвидшити процес обробки протоколів за пропорційною системою, «так як ті данні, які зараз висять на табло ЦВК, що Партія регіонів отримала понад 30%, не відповідають нашим данним за результатами опрацювання майже 100% протоколів».

 Арсеній Яценюк підкреслив, що зараз Об’єднана опозиція бореться за результат у десяти мажоритарних округах, де перемагають кандидати від Об’єднаної опозиції і де із незрозумілих причин зупинено підрахунок голосів. Насамперед йдеться про місто Київ: «Протягом 5 годин зупинені підрахунки голосів. ОВК відмовляються збиратись і не приймають рішення щодо затвердження результатів виборів», – наголосив він. Це, за словами Арсенія Яценюка, 217-й округ, де від «Батьківщини» балотується Олександр Бригинець, 211-й округ, де балотується Сергій Тєрьохін, 223-й округ, де від ВО «Свобода» балотується Юрій Левченко.

 Також голова Ради Об’єднаної опозиції назвав округ №99, де перемагає кандидат від Об’єднаної опозиції Андрій Табалов, 95-й округ – у якому від «Батьківщини» висувається В’ячеслав Кутовий, а також 197-й округ, де балотується кандидат від Об’єднаної опозиції Леонід Даценко.

 «Ми звертаємось до президента, генерального прокурора і міністра внутрішніх справ негайно навести порядок на цих виборчих дільницях», – наголосив він.

 На переконання Арсенія Яценюка підрахунок голосів зупинили для того, щоб на тих округах, де виграє кандидат від Об’єднаної опозицїі, визнавати недійсними результати голосування «і таким чином фактично прибирати переможця з першого місця». «Якщо ОВК надалі будуть виходити за межі закону, то це кримінально переслідується», – додав він.

 Арсеній Яценюк підкреслив, що Об’єднана опозиція вимагає якнайшвидше оголосити результати виборів як за пропорційною системою, так і за мажоритарною складовою. «Я розумію занепокоєння Партії регіонів і цієї влади. Вони не очікували, що від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» кількість кандидатів, які можуть виграти мажоритарні округи, вдвічі перевищує їхні прогнози. Але вони не можуть підміняти волевиявлення українців».

 «Ми ставимо чітку вимогу скликати комісії, прийняти протоколи, негайно прийняти остаточне рішення і оприлюднити результати виборів, а не намагатись їх фальшувати», – наголосив Арсеній Яценюк.