Адам Даніель Ротфельд: «Суверенність – це не стан, а процес»

27 листопада 2012 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася лекція-дискусія «Перспективи України в ЄС» дипломата, науковця, відомого експерта у сфері міжнародної безпеки, міністра закордонних справ Республіки Польща у 2005 році Адама Даніеля Ротфельда.

Представив гостя польський журналіст щоденного видання «Gazeta Wyborcza», режисер-документаліст Марцін Войцеховський, який зазначив, що професора Ротфельда чимало поєднує з Україною: народився він у 1938 році в містечку Перемишляни на Львівщині. Своїм врятованим життям у часи німецької окупації професор Ротфельд завдячує Блаженному Климентієві Шептицькому, братові Митрополита Андрея Шептицького та греко-католицьким монахам Унівського монастиря. Відтак, у своїй новій книжці «У тіні. 12 розмов з Марціном Войцеховським», перший переклад якої вийшов саме українською, дипломат приділив чимало уваги українській тематиці.

На початку зустрічі Адам Даніель Ротфельд поділився враженнями про сучасний Львів і висловив свої судження про історію Галичини як такої. За його словами, східна Галичина – це суцільний конгломерат різних культур: «Протягом двадцяти років мої батьки мешкали в одному маленькому містечку, але довкола нього дуже швидко змінювалися держави. Спочатку була Австро-Угорщина, потім Західноукраїнська Народна Республіка, потім запанувала Польща, пізніше вторглися німці, між тим ще вони були підданими радянської армії… У Європі небагато місць, де б держави змінювалися так швидко».

«Після всіх цих подій я не міг уявити, що за мого життя Україна буде незалежною. Тому суверенітет України є одним із див, яке трапилося на моїй пам’яті», – зазначив Адам Даніель Ротфельд.

Також польський професор розповів про свої ранні роки, які пройшли в Україні, та визначних постатей минулого, яких йому довелося зустріти на своєму шляху. Окрему увагу доповідач приділив особистості Митрополита Шептицького, роль якого у світовій історії, за словами Ротфельда, є досі не оціненою повною мірою.

Щодо теперішніх суспільно-політичних процесів в Україні Адам Ротфельд зазначив, що суверенність тепер часто трактується як певний стан,  тоді як «це – не стан, а процес, який із-поміж іншого означає відповідальність за своє минуле. Тобто суверенність – це відповідальність. Україна сьогодні переживає різного роду розчарування, відчуття того, що не так воно все мало виглядати, але все залежить не тільки від влади. Майбутнє залежить від кожної людини».

Професор висловив сподівання, що майбутнє України буде наскільки ж прекрасним, як нинішнє покоління молодих українців.

Окрім цього, Адам Даніель Ротфельд розповів про перебіг другої світової війни в контексті дипломатичних відносин і перерозподілу зон впливу у світі. Також йшлося про зміну міжнародних вимог, цінностей і геополітики загалом у залежності від світових потрясінь.

Повертаючись до основної тематики зустрічі – ролі та перспектив України у Європейській Унії, професор Ротфельд зазначив, що теперішній відрізок часу для України є далеко не найкращим у контексті євроінтеграції. За його словами, сьогодні на образ України у світі негативно впливають не так непрозорі вибори, як той факт, що чинна влада в Україні вирішила прибрати з політичної арени одного з найголовніших суперників, ув’язнивши його. «Аргумент, що пані Тимошенко порушила норми права, на мою думку, може бути і правдивим, я цього не виключаю. Але вона не через це була заарештована. Бо якби в Україні заарештовувати всіх найвищих чиновників, які порушили норми права, то цілком можливо, довелося би замінити весь їхній склад. З цього виходить, що її заарештували не через це», – зазначив польський дипломат.

Професор  Адам Ротфельд вважає, що зараз адміністрації Президента необхідно дозволити Юлії Тимошенко брати участь у політичному процесі. «Справа в тому, що сьогодні ставлення світу до України формується через цей наочний приклад порушення фундаментальних демократичних норм», зазначив високоповажний гість.

Загалом, на думку А. Ротфельда, польський досвід довів, що ключ до євроінтеграції знаходиться не у Брюсселі, Парижі, Берліні чи Москві. «Цей ключ знаходиться в Україні. Треба виконати дуже важку справу, часом навіть неприємну, але необхідну для того, щоб надалі інтегруватися в ЄС». Однією з основних проблем нинішньої України, вважає професор, є той факт, що влада не погоджується віддавати свого правлячого місця, тоді як пріоритети суспільства повинні бути панівними над особистими амбіціями.

«У мене таке враження, що зараз ніхто не мислить, що ж станеться за 15 років, а кожен думає про те, що буде наступного тижня. Потрібно усвідомити, що проблеми України можуть бути розв’язані лише всередині країни, це стосується й інших країн. Але в Україні є сильна тенденція до міфотворення, до життя сном. Нещодавно я був на конференції, яка мала цікаву тему –  «Позаблокова стратегія України». У мене склалося враження, що ви живете у світі блоків. Але ж сьогодні блоків не існує. Ви думаєте, що побудуєте свою національну політику між  НАТО і Росією», – стверджує Ротфельд. Проте, на думку професора, такий підхід неправильний, бо ні НАТО, ні Росія більше не становлять реальної загрози одне для одного, тому стратегії розвитку і вирішення проблем необхідно будувати передусім на внутрішньому національному рівні.

 «Якщо ми хочемо дійти до зміни позиції України у світі, то треба усвідомити, що це «довгий марш»… Ми зараз усі в Європі перебуваємо в процесі «довгого маршу», коли треба добудувати ту систему, яка існує, спокійним шляхом і не намагатися досягнути змін революційними методами. Але це вимагає зовсім іншого підходу політичних верхівок.

Надалі присутні взяли участь у дискусії, яка стосувалась ключових геополітичних стратегій, дипломатичних зв’язків сучасного світу та євроінтеграційних перспектив України.