АУБ: Загроза запровадження «валютного податку» зберігається

Попри те, що законопроект народного депутата Віталія Хомутинника (фракція ПР) №11433, який передбачає введення обов’язкового збору до Пенсійного фонду у розмірі 15% від суми угоди з продажу громадянами готівкової валюти, відкликано, загроза його прийняття залишається. Адже законопроект не було знято остаточно, а лише передано на доопрацювання. Про це повідомив Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. За його словами, законопроект можуть прийняти у будь який інший день, коли увага ЗМІ і громадськості не буде прикута до нього.

Як повідомив Олександр Сугоняко, Асоціація українських банків виступає категорично проти прийняття згаданого законопроекту, ініційованого НБУ. За його словами, запропонований збір не може розглядатися як механізм боротьби зі спекуляціями на валютному ринку, оскільки цей збір буде у рівній мірі стягуватися і з продажу десятків тисяч доларів, і з продажу 100 доларів, які людина попередньо придбала для збереження своїх заощаджень від девальвації та інфляції, і придбання або продаж яких не мали ніякого суттєвого впливу на розхитування курсу. За цих умов збір на продаж готівкової валюти по суті стає податком на валютні заощадження населення, а точніше узаконеним рекетом.

В АУБ наголошують, що запровадження такого збору (податку) не тільки порушує порядок запровадження нових податків, передбачений Податковим кодексом. По суті такий збір порушує гарантоване Конституцією України право власності громадян. Адже запропонований порядок оподаткування валютних операцій передбачає справляння податку не з додатково отриманого доходу, а з усієї суми валюти, яку громадянин має намір продати, тобто обміняти на гривні. Таким чином автори ідеї намагаються узаконити примусове вилучення частини коштів людини, які знаходяться у її власності і були придбані/отримані у встановленому НБУ порядку.

Крім того, на переконання Олександра Сугоняко, впровадження податку на продаж готівкової валюти навряд чи призведе до значного збільшення притоку валюти до банків. «Це, скоріше, ще більше поглибить недовіру населення до банків. За цих умов вірогідніше прогнозувати стрімкий розвиток тіньового валютного ринку».

Також в АУБ застерігають, що непродумане економічне «заохочення» громадян позбутися у пільговий період (до запровадження збору) наявної у них валюти може спричинити до необхідності додаткового друку Нацбанком гривні задля забезпечення придбання цієї валюти. Як наслідок, це додатково може вплинути на інфляцію, збільшення імпорту для погашення товарного дефіциту, зростання негативного торгівельного сальдо, непедбачуваних коливань курсу та девальвації гривні.

За словами президента АУБ, із запровадженням згаданих норм також фактично перекреслюються обіцянки влади перетворити Україну на міжнародний туристичний центр, як це планувалося після ЄВРО-2012. Адже іноземні туристи не бажатимуть їхати до України, а отже не відбуватиметься залучення додаткових інвестицій і надходжень від туристичної галузі. Крім того, ставиться під загрозу не лише існування туристичної галузі, але й, зокрема, економічний розвиток Криму, джерела наповнення бюджету якого значною мірою залежать від туристів.

Крім того, в АУБ наголошують, що «валютний податок» у такому розмірі не відповідає жодній міжнародній практиці і протирічить угоді з ЄС про адоптацію українського законодавства до європейських норм.

Прес-служба
Асоціації українських банків

1 Comment

  1. Будь-яки податок це тільки спосіб “висмоктати” з населення побільше коштів.. Податки, податки, податки… А що держава дає взамін? Задекларовану в конституції безкоштовну освіту? Чи може медицину?

Comments are closed.