Ні дня без брехні у пенітенціарній службі!

Захисник та народний депутат Ірина Луценко організувала інспекційну поїздку народних депутатів до Менської виправної колонії, де відбуває покарання її чоловік Юрій Луценко. До групи народних депутатів увійшли Юрій Гримчак, Юрій Стець, Віктор Уколов, Володимир Ар’єв, Андрій Павловський та Володимир Філенко.

 Мета поїздки – перевірка фінансування МВК №91, а також дотримання прав Ю.Луценка у частині надання медичної допомоги.

 До колонії прибули також омбудсмен Валерія Лутковська та заступник прокурора Чернігівської області, а також керівник управління Чернігівської пенітенціарної служби Олександр Доробалюк.

 Після спілкування із учасниками інспекційної поїздки Ірина Луценко зазначила: «Ні омбудсмену, ні заступнику прокурора області керівництво Менської колонії не надало жодних підтверджуючих документів про отримання Луценком медикаментів, які були рекомендовані йому лікарями МОЗ під час останнього обстеження 8 листопада».

 «Отже, вчорашнє повідомлення ДПтСУ про те, що у них є докази того, що Луценко «рекомендоване медикаментозне лікування отримує систематично, про що свідчать листки призначення та підписи на них самого Луценка про отримання медпрепаратів», є черговою брехнею!», – заявила народний депутат.

 Вона також зазначила, що вимагатиме від ДПтСУ спростування цих брехливих повідомлень через суд.

 «Жодного підпису про погодження на «проведення лабораторного та інструментального дообстеження стану здоров’я Луценко сьогодні також не підписував. Це ще одна брехня від тюремників, датована вже сьогоднішнім днем!», – наголосила Ірина Луценко.

 За її словами, після спілкування із омбудсменом та заступником прокурора Чернігівської області Юрій Луценко написав заву на ім’я керівництва Менської виправної колонії, де виклав основні вимоги щодо подальшого свого лікування.

 «У заяві Луценко вимагає письмових гарантій керівництва Менської ВК №91 про відновлення його права на короткострокову зустріч за листопад 2012 року, в якій йому було цинічно відмовлено 28 листопада 2012 року через недодержання «сльозливого слова офіцера». Нагадаю, що посли США та ЄС, які відвідали чоловіка у колонії 26 листопада, були на зустрічі в рахунок жовтневої квоти», – зазначила дружина екс-міністра.

 «Луценко у заяві на ім’я Ю.Орловського наполягає виключно на госпіталізації та довгостроковому лікуванні відповідно до наявних у нього хвороб у Чернігівській обласній лікарні чи Київській лікарні швидкої допомоги, де він вже проходив курс лікування. У заяві він наголосив, що обстеження він відкидає у будь-якому випадку. Луценка потрібно лікувати!», – наголосила захисник.

 «У заяві на ім’я керівника МВК №91 Юрій Луценко наполягає, що погодиться на госпіталізацію у лікарню винятково після короткострокової зустрічі за листопад, на якій він планував зустрітися із народними депутатами В.Кличком та К.Куликовим, а також журналістом С.Рахманіним», – додала вона.

 Ірина Луценко зазначила, що тільки письмові гарантії у даному випадку будуть підставою довіряти діям тюремників. «Сльозливі слова офіцерів» не діють», – зазначила вона.

 Ірина Луценко як народний депутат та захисник, залишає за собою право разом із іншими народними депутатами інспектувати Менську ВК №91 для перевірки дотримання права Луценка на належне медичне обслуговування, короткострокові побачення тощо.

 «У разі недотримання керівництвом МВК №91 усіх вимог Юрія Луценка та порушення його прав захист екс-міністра наступного тижня подаватиме другу скаргу до Європейського суду на тортури, але тепер вже в Менській колонії», – резюмувала Ірина Луценко.