Оксана Забужко: Сучасна “еліта” – нащадки колгоспних рабів

Про сучасний український політичний клас є підстави говорити як про продукт Голодомору, адже багато сучасних українських політиків є прямими нащадками українських селян, перетворених у тридцяті роки минулого століття на колгоспних рабів. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловила письменниця Оксана Забужко.

За її словами, сучасна «політична еліта» породжена «колоніальною нацією, яка впродовж трьох поколінь у ХХ столітті була кинута у найчорніше рабство, починаючи від 1933 року».

«І вся ця наша «політична еліта» – це є діти і внуки цих самих нещасних колгоспних рабів – всі ці симоненки, лазаренки, литвини… І саме тому вони Україну сприймають, як такий величезний безрозмірний колгосп, із якого треба тягти в’язанку сіна до себе в дім. Те, що в’язанка сіна сьогодні вимірюється якимись багатозначними цифрами, рахунками на офшорах, – вона від того не перестає бути в’язанкою сіна психологічно», – вважає Оксана Забужко.

За її словами, зараз важливо зрозуміти демографічні і цивілізаційні наслідки тої політики, яка спричинила голод 1932-1933 років.