ПАРЄ закликає Україну покарати винних у порушеннях на виборах

Спеціальний комітет бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи закликає владу України провести ефективне розслідування порушень виборів до Верховної Ради й покарати винних.

Про це йдеться у звіті за спостереженням за виборами Ради, затвердженому спецкомітетом бюро ПАРЄ, повідомляють “Українські новини”.

“Провести ефективне розслідування порушень, зафіксованих у мажоритарних округах… де були серйозні порушення законодавства, встановити відповідальних за ці порушення й будь-яких інших причетних осіб, і інформувати про результати Асамблею якомога швидше”, – сказано в ньому.

Комітет також вважає за необхідне провести розслідування інформації про використання адміністративного ресурсу, особливо на місцевому рівні, скарги кандидатів і партій на поширення матеріалів з наклепом або помилками, непрямий підкуп виборців.

У звіті також рекомендується вжити заходів для забезпечення плюралізму ЗМІ під час виборчих кампаній і поліпшити процедуру підрахунку голосів.

Комітет також шкодує, що вибори проходили на тлі ув’язнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко й екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, судові справи яких мали численні недоліки й порушили право підсудних на справедливий суд.

Комітет відзначає наявність повідомлень про випадки переслідування, погроз, залякування й насильства відносно кандидатів і їх виборчих штабів під час виборчої кампанії.

У звіті також звертається увага на проблеми з формуванням окружних виборчкомів і спекуляції щодо зміни членів окружкомів “технічними партіями”, які, як припускає ПАРЄ, були пов’язані з Партією регіонів.

У звіті підкреслюється, що, незважаючи на добре проведене голосування, підрахунок голосів характеризувався затягування й низкою порушень, особливо на 13 мажоритарних округах, на 5 з яких було визнано неможливим встановити достовірні результати.

У зв’язку із цим комітет висловлює серйозну заклопотаність і вважає, що ці порушення могли спотворити весь виборчий процес.

У цілому комітет уважає, що парламентські вибори характеризувалися домінуванням великих економічних і фінансових груп, використанням адміністративного ресурсу й відсутністю прозорості у фінансуванні виборчої кампанії й партій, дисбалансом у ЗМІ.

При цьому, на думку комітету ПАРЄ, у виборців був вибір серед політичних партій.

Як відомо, у п’ятницю постійний комітет ПАРЄ заслуховує звіт спостерігачів на виборах Ради.

Раніше спостережлива місія ПАРЄ заявила, що вважає надмірним вплив бізнесу на виборчий процес в Україні.

УП