Процес підрахунку голосів в Україні затьмарено порушеннями та маніпуляціями

КИЇВ, 2 листопада 2012 року – Mission Canada звертає увагу на негативні явища та появу вже після дня виборів серйозних проблем в окружних виборчих комісіях (ОВК) у процесі підрахунку голосів при встановленні  результатів виборів.

У багатьох ОВК встановлення підсумків голосування триває надзвичайно довго; у кількох ОВК  (11, 94, 95, 186, 189, 197, 211, 223)  станом на п’ятницю підрахунок голосів не завершився. Членів ДВК  упродовж кількох днів змушують залишатися на  дільницях  без відпочинку,  перебувати у скупченні людей, в напрузі  і часто просто в жахливих умовах.  У деяких випадках члени ДВК покидали  окружні виборчі комісії зі  своїми виборчим матеріалами,  без передачі результатів по дільницям.  Кілька ОВК робили перерви під час підрахунку голосів, що є порушенням закону.

 

Є кількa прикладів, де  процес підрахунку голосів можна охарактеризувати як  непрозорий, хаотичний  та затьмарений порушеннями;   зокрема,  спостерігачі  зауважують випадки , коли  протоколи ДВК  «підправлялися» просто в ОВК без обов’язково необхідного в таких випадках  схвалення  поправок кворумом  членів  відповідних комісій, і не відправлялися назад  до  ДВК.   Також були випадки появи незаповнених   форм протоколів  з підписами  членів комісії.  Насторожує і висока  кількість протоколів, які було  відправлено для виправлення в ДВК.

Крім того є серйозні проблеми з маніпуляцією електронних даних про перебіг голосування у значній кількості округів, про що зауважувалося на вебсайті  ЦВК. Спостерігалися випадки  зміни результатів після того, як до ОВК уже було подано  100% протоколів  результатів  з дільниць, де проходило голосування, а також випадки аномальних результатів по ДВК . ЦВК визнала, що їй   передавали сфальсифіковані  електронні дані про перебіг голосування. Загалом, за раніше прийнятим рішенням ЦВК, яке було  підтримано судами, спостерігачів не допускали в кімнати, де проводився підрахунок голосів. Це обмежило їхню здатність належним чином спостерігати  важливу фазу виборчого процесу .

Спостерігачі  Mission Canada  зауважили випадки  тиску та залякування членів ДВК та ОВК. Цей факт у поєднанні з  умисними затримками усього процесу  підрахунку голосів ,  свідчить про  спроби  маніпуляції результатів,  особливо там, де малий розрив голосів, зокрема  в округах  міста Києві та  Київської області . Особливо  напружена і тривожна ситуація складається в Миколаївській області, ОВК  132, де спеціальні міліцейські підрозділи вилучили  виборчі матеріали з ОВК.

Як передає « Інтрефакс-Україна»  в четвер,  заступник Голови ЦВК  Жанна Усенко-Чорна  зазначила, що, “…найголовніша стадія у виборах – встановлення підсумків голосування і результатів виборів – на сьогодні вступила в дуже жахливу фазу.” Наступного дня вона  також сказала, що  на її думку   в деяких округах може виявитися  необхідним проведення перевиборів,   в залежності від результатів розгляду ЦВК відповідних  матеріалів.

І хоча день голосування пройшов досить спокійно , Mission Canada зазначає, що  передвиборчий період   за деякими істотними  аспектами  не відповідав міжнародним стандартам. На разі, ми  звертаємо увагу на те, що  процес підрахунку голосів  затьмарено  серйозними порушеннями, що спонукає появу сумнівів щодо чесності результатів у кількох  округах.

Уже було подано низку  судових позовів з оскарженням результатів на дільничному та на  окружному рівнях.  Найближчим часом Mission Canada  продовжить спостерігати за процесом підрахунку голосів та відстежувати перебіг судових справ  пов’язаних з виборами .

Mission Canada відбувається за фінансової підтримки Уряду Канади  через Канадську агенцію міжнародного розвитку та Міністерство зовнішніх справ  та міжнародної торгівлі. Виконавець Проекту  –  неурядова організація   CANADEM

 

Контактна особа:

Михайло Боцюрків

Michael.Bociurkiw@canadem.ca
+38-066-467-9083 /+1-310-954-9604

1 Comment

Comments are closed.