Справа Олаолу Фемі: рік потому прокуратура вирішила шукати свідків

5-го листопада в Ленінському районному суді м. Луганська відбулося чергове засідання у справі Олаолу Сункамі Фемі. Позиція суду і прокуратури була досить дивною, так, суд ухвалив задовольнити клопотання прокурора і до наступного засідання, яке призначене на 11:00 8-го листопада, розшукати таксиста, який бачив початок конфлікту і міг би повідомити суду, хто ж став ініціатором бійки. Враховуючи той факт, що слідству «не вдалося» встановити службу таксі, яка в той вечір обслуговувала нігерійських студентів, і знайти свідка за минулий рік, який Фемі провів у СІЗО, напрошуються невтішні висновки. Також за клопотанням прокуратури на наступному засіданні будуть допитуватися всі мешканці будинку, в якому стався інцидент.

 Засідання почалося з допиту свідка Віктора Сіоні, який також був у той вечір з підсудним і під час подій перебував у своїй квартирі, розташованій на 2 поверсі згаданого будинку. 22-х-річний студент приїхав на таксі з Олаолу, Еніолою та Крісом до будинку, в якому на той момент знімав квартиру. Виходячи з автомобіля, неподалік від під’їзду Віктор побачив молодих людей, які, як йому здалося, випивали, а піднімаючись по сходах, товариші Фемі почули шум і, злякавшись, закрились у своїй квартирі. Через певний час з під’їзду долинув крик Олаолу російською: «Що ви хочете?» – питання, відоме, за словами свідка, всім іноземним студентам, навіть тим, що не говорять російською. Було чутно й інші голоси, крики двома мовами, біганина та гучний шум. Пізніше Кріс і Віктор побачили у вікно Еніолу в супроводі міліції. Віктор, як і всі його друзі, не пам’ятає номер, марку і колір автомобіля, на якому вони приїхали, не пам’ятає й хто викликав таксі. Віктор чув гучний стукіт у квартиру, але не відкрив двері, тому що раніше вже був побитий місцевими хлопцями і дуже боявся нових проблем. Міліцію хлопці не викликали, оскільки не знали номер і чули вже не одну історію безуспішних звернень по допомогу їхніми земляками. За словами Віктора, з моменту їх виходу з таксі до припинення шуму в під’їзді пройшло близько 10 хвилин. Також свідок повідомив, що Фемі не вживає наркотиків і в той вечір при ньому не пив алкогольних напоїв.

 Далі суд перейшов до допиту Максимця Григорія Володимировича, експерта обласного наркодиспансеру. За результатами експертизи в аналізах Фемі встановлено зміст канабіноїдів, ознак наркотичного одурманення не виявлено, тобто на момент огляду не було клініки сп’яніння або одурманення, клінічні проби негативні, але в аналізі сечі виявлено сліди канабіноїдів як залишкове явище. Проба Ташена негативна. Такий аналіз може бути характерний для вживання наркотичних речовин і тиждень, і два тижні тому. Координаторний тест трохи гірший, що може свідчити про вживання напередодні невеликої кількості алкоголю, а єдиний непряма ознака достатніх ефектів сп’яніння – нестійке становище в позі Ромберга, однак це ж може свідчити й про отриману черепно-мозкову травму. Експерт зазначив, що у Фемі не було навіть залишкового запаху перегару, який повинен був бути від 100 гр віскі, які фігурують у протоколі. Олаолу знову уточнив, що ніколи в житті не вживав наркотиків, а вранці в день подій приймав традиційні нігерійські ліки «абу» (перетерта кора африканського дерева), про які розповідав у своїх свідченнях і Еніола. Ліки легальні і спокійно пропускаються через митницю. Свідок не пам’ятає, чи був при огляді перекладач, але «відповіді на свої запитання отримав російською».

 Чого варто очікувати від наступного засідання, складно припустити. Якщо прокуратурі раптово вдасться “розшукати” в настільки короткі терміни важливого свідка, який міг би розсудити обвинуваченого і “потерпілих” і розповісти суду, хто ж все-таки ініціював конфлікт, що завдав таких плачевних наслідків для обох сторін, це може в якійсь мірі визначити рішення суду.

 Довідка:

 Олаолу Фемі було висунуто звинувачення за статтями 115 ч.2 і 296 ч.4 Кримінального Кодексу України – замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів. За версією слідства, він усвідомлено, «з мотивів явної неповаги до суспільства» скоїв напад із заздалегідь підготовленим знаряддям злочину – розбитою скляною пляшкою. Інших, більш зрозумілих або пояснюваних мотивів нічного нападу одного нігерійського студента на компанію місцевих молодих людей обвинувачення висунути не змогло. Незважаючи на те, що травми, нанесені нападникам, визнані «легкими тілесними ушкодженнями» і те, що їх характер не може свідчити про напад, звинувачення кваліфікує дії Фемі як «завершений» замах на вбивство, у зв’язку з чим йому загрожує довічне тюремне ув’язнення.

 Як згадує Фемі та його друг Еніола Судаді, у ніч на 5 листопада 2011 року в під’їзді багатоквартирного будинку, де орендував квартиру інший нігерійський студент, на них з расистських мотивів напали шестеро молодих людей. Нападники, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, спочатку ображали нігерійців, а потім збили з ніг і почали бити. Еніола не зміг піднявся з землі, а Фемі, захищаючись, завдав нападникам ударів шийкою розбитої скляної пляшки. В результаті цього троє нападників – Віталій Гаман, Дмитро Леменчук і Артем Лобода – отримали різані рани рук, шиї та голови, а знайома нападників Ірина Пашкова, яка брала участь в інциденті, отримала забої обличчя і голови. Наступного дня Олаолу Фемі був затриманий, і за рішенням суду вміщений під варту до луганського слідчого ізолятору, де перебуває і донині.

 САМОЗАХИСТ – НЕ ЗЛОЧИН!

Ініціатива «Справедливість для Олаолу»

Ініціатива “Справедливість для Олаолу” – це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.);+380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.).

E-mail: postup.hrc@gmail.cominfo@noborders.org.ua