Українські органи влади не вирішують питання виборчих порушень належним чином

Потенційна втрата голосу до 700 тис.  виборців  

ОТТАВА , 13 листопада 2012  року – Mission Canada – незалежна місія канадських спостерігачів  під час парламентських виборів в Україні  сьогодні  зазначає про те, що українські органи влади у своїх остаточних рішеннях щодо підрахунку голосів не змогли належно вирішити питання серйозних виборчих порушень.

 Як зазначалося у попередніх звітах і публічних заявах Mission Canada  висловлювала серйозні занепокоєння щодо процесу підрахунку голосів .  У значній кількості округів –  як правило, з незначним розривом у кількості голосів  або в округах з явним домінуванням опозиційних партій  –  в процесі підрахунку голосів спостерігалися порушення, маніпуляції результатів, фальсифікація передачі  електронних даних, навмисні затримки з отриманням протоколів голосування, а також тиск та залякування як членів дільничних, так  і окружних виборчих комісій.

“Mission Canada, так само як і більшість внутрішніх і міжнародних груп спостерігачів  зазначила  серйозні недоліки в процесі підрахунку  голосів, які  підривають довіру  до проголошених результатів виборів,”  сказала сенатор  Рейнел  Андрейчук ,  Голова  Mission Canada.

Канадійська спостережна місія  простежила, що на місцях і надалі  виносять суперечливі судові рішення    стосовно  вимог, про визнання результатів  голосування недійсними, що виглядає як продовження практики прийняття  судових рішень у довиборчому періоді, які судячи з усього,  виносилися на користь кандидатів від правлячої партії. Судові рішення  не відповідали висловленим зауваженням  або  представленим повним  доказам, що часто призводило до позбавлення українських виборців  права голосу. Mission Canada  також  звертає увагу на серйозні прогалини в українському виборчому законодавстві, які  наразі призвели до процедурних  суперечок між Верховною Радою та Центральною виборчою комісією (ЦВК)  щодо прийняття рішення  та фінансування запропонованих перевиборів у п’яти  округах.

“Наразі ми  маємо ситуацію, коли кожна з обох поважних інституцій  стверджує, що  саме обов’язок іншої передбачає  винесення правового   і фінансового  рішення про ці перевибори.  У тому випадку, якщо вихід із цього глухого кута  не буде знайдено,  вірогідним результатом  стануть п’ять постійних  незаповнених місць  у парламенті  та позбавлення голосу понад  700 тис.  виборців ” –  додала Сенатор Андрейчук . “Зрештою жертвами цього небездоганного процесу  є не політичні партії чи кандидати  – а український народ, який  заслуговує на демократичне волевиявлення. Ми продовжуємо  закликати органи влади зробити належні кроки необхідні  для відновлення віри у виборчий процес в Україні ”.

Mission Canada відбувається за фінансової підтримки Уряду Канади  через Канадську агенцію міжнародного розвитку та Міністерство зовнішніх справ  та міжнародної торгівлі. Виконавець Проекту  –  неурядова організація   CANADEM. 29  жовтня, Mission Canada  представила  проміжний звті про парламентські вибори в Україні  (www.canademmissions.ca/ukraine),  остаточний звіт вийде упродовж наступних кількох тижнів .

-30-

Для отримання інформації звертайтеся до:
Ярослава Барана, Директора з питань комунікації  (613) 301-8802 Канада. yaroslav.baran@.canadem.ca
Михайло Бюцюрків , Медіа аналітик  (310) 954 9604/ (250) 656 1458 Канада .michael.bociurkiw@canadem.ca